Alkoholi tuli kuvioihin jo varhain, eikä Juha Kankkunen saanut korkkia enää kiinni –  Nyt uusi tutkimus selvittää huippu-urheilijoiden päihdekäyttöä

Monen huippu-urheilijan uran jälkeistä elämää ovat varjostaneet alkoholiongelmat. Nelinkertainen rallin maailmanmestari Juha Kankkunen myöntää suoraan olevansa siitä esimerkki. Mies sytyttää aamuisen pikkusikarin Kuusveden rannalla sijaitsevan rakennuksen kuistilla ja katsoo mietteliäänä sorsaparven tepastelua rantaviivalla. Hänen elämässään toivottavasti pahin on jo takana.

– Täällä rannassa mieli lepää luontoäänissä ja maisemassa, eikä tänne kuulu edes liikennemelua, sanoo mies verkalleen.

59-vuotiaan miehen uran legendaariset aktiivivuodet olivat 1979–2002. Palkintovitriinissä on tuhat pystiä. Urheilu-uran jälkeen hän havahtui alkoholiongelmaan.

– Isä antoi hyvät pohjat numismaatikkona suomalaisen rahakokoelmani keräämiseen, taitavana kuskina ralliammattiin, ja valitettavasti myös alkoholiongelmaan. Alkoholismi on perinnöllinen sairaus. Mutta mennään sisälle pudottamaan kahvit, ettei paljasjalkaiselle toimittajalle tule kylmä, virnistää Kankkunen.

Kahvin pudotessa palaamme vielä rallimaailmaan. Moninkertaisia mestareita on useita. 23 MM-rallia voittaneen Kankkusen urassa pistävät silmään sen pituus ja suoritusten tasaisuus.

– Pystyin voittamaan mestaruudet kolmella automerkeillä. Olin sekä autoja kehittävä, että niillä maksimaalisen nopea. Tasaisuus tuli heinäntekojärjellä. Kun kehityksessä saavutettiin auton huipputaso, mukautin ajamiseni siihen. Voittaja-autolla ajoin voitosta ja podiumilta ulos jäävällä pisteistä. Viitossijan autolla ei ole järkeä tappaa kartturia ja itseään.

Kankkusen ura urkeni nopeasti kansainväliseksi. Hän alkoi ajaa faneille ja isänmaallisena Suomelle.

– Suggeroin itseni maksimisuorituksiin puhumalla peilikuvalleni suoraan ja persoonani raadollisesti tiedostaen. Tappion hetkellä harmitti etenkin fanien puolesta. Jos tappio johtui omasta ajostani, sanoin peilikuvalleni rehelliset moitteet.

– Alkoholi kisan jälkeen rentotuessa oli mukana jo varhain. Kansainvälisen uran aikana otettiin perskännejä, ja olin kaikkiaan huono ihminen. Kireän aikataulun takia korkki myös meni aina heti tiukasti kiinni, Kankkunen muistelee ja pistää tupakaksi.

Kankkuselle on uralla kertynyt 2,5 miljoonaa kilpakilometriä. Ajamisessa on mahtava rutiini.

– Nyt kun teen Kuusamossa ajokoulutyötä, niin siinä on aina asiakkaan turvallisuus peruslähtönä. 80 prosenttia peliin kilpasuorituksesta, niin asiakas saa jo hurjan vauhtikokemuksen, ja kulkupeli on taatusti hallinnassani. Näiden demoajojen myötä korkki pysyy kiinni talvisin, sanoo kahvia kaatava mies.

Ralliuran turmat ja tärinät ovat jättäneet tuskalliset jäljet hoikentuneeseen kehoon. Mies näyttää vatsasta ja selästä molemmista kahdet leikkausarvet.

– Aamuinen ylösnousu vuoteesta on puolen tunnin kipeä rituaali. Mutta kun puhutaan alkoholista, niin minulla ei ole siihen monella liittyvää lääkeriippuvuutta. Olen se hoitajien haikailema perinteinen juoppo. En ole ryypännyt korttia, työtä, taloutta ja perhettä. Aikuisiin poikiin on hyvät suhteet, mutta aivan ihana vaimo lähti juomalla, sanoo silmin nähden liikuttuva mies.

Se on Kankkusen elämän henkilökohtainen tappio. Siinä ei harmita fanien puolesta, eikä siinä ole voittajia. Kenties kuitenkin selviytyjiä.

– Uran jälkeen ei ollut pakottavaa tarvetta kiertää korkkia tiukalle. Päiviin tuli aikaa ja valtava tyhjyys. Yksi saunakalja paisui kuuteen. Saatoin lipitellä aamusta iltaan kolme päivää putkeen. Pirjo jousti ja ymmärsi, mutta kärsi. Olin kauheassa kunnossa ja tuossa pihalla oksentaessani sanoin itselleni, että eihän tässä ole mitään järkeä. Lähdin Minnesota-terapiaan Lapualle.

– Kolme vuotta olin ihan kuivilla, mutta täysraittius ei ole minua. Kuntoilen nyt paljon. Arvostan sitäkin, että olen nyt parempi ihminen. Urani aikainen suggerointi oli niin persoonan läpäisevä, että terapiassa uutena nousi vain arjen arvo. En voinut olla perheessä läsnä, kun ryypäsin ja podin krapulaa. Kohtuukäyttössä on minulle haastetta, myöntää Kankkunen.

Urheilijoiden päihteidenkäyttöä selvitetään nyt Jyväskylän yliopistossa

Tutkija Titta Kontro Jyväskylän yliopistosta tutkii fyysisen aktiivisuuden ja pitkän kilpaurheilutaustan vaikutuksia erityisesti entisten huippu-urheilijoiden alkoholinkäyttöön, tupakointiin, terveyteen ja kuolleisuuteen. Työ on uraa uurtavaa. Liikuntatiedealan väitöstutkimuksen ainutlaatuisen aineiston muodostavat suomalaiset 2 657 urheilijaa sekä 1 712 vertailuryhmän jäsentä. Tutkittavana on myös urheilijoita ja heidän veljiään.

Tulosten mukaan urheilijat elävät pidempään kuin heidän veljensä. He ovat fyysisesti aktiivisempia, tupakoivat vähemmän ja arvioivat terveytensä paremmaksi veljiinsä verrattuna. Urheilijoiden uran huippuvuodet sijoittuvat aineistossa vuosiin 1920–1965.

– Naisurheilijoita on tutkittu vähemmän. Naisurheilijoilla ei ole yhtä yleisesti alkoholiongelmaa kuin miehillä. Yksilölajeista alkoholisairauksien riski korostuu painijoilla, nyrkkeilijöillä sekä painonnostajilla. Lisäksi joukkueurheilijoilla korostuu olut. Ongelmasta on vaiettu vuosikymmenet. Entiset huippu-urheilijat käyttivät enemmän alkoholia kuin verrokit, mutta heillä alkoholisairauksien riski ei ollut kuitenkaan suurempi, sanoo Kontro.

 

Tutkijan mukaan runsaalle alkoholin kulutukselle altistavia ovat voimakas kilpailuvietti, huomiohakuisuus sekä täydellisyyteen pyrkiminen. Myös perimä altistaa ja lisäksi tupakoitsijat käyttävät enemmän alkoholia. Tutkimusten mukaan urheilu-uran aikana alkoholia on kulunut enemmän kauden ulkopuolella kuin kilpailukaudella, kertoo Kontro.

Alkoholin käyttöä vähentävä tekijä on Kontron mukaan fyysinen aktiivisuus uran jälkeen.

– Ei ole juurikaan tieteellistä näyttöä siitä, miten huippu-urheilu-uran loppuminen johtaa urheilijoilla runsaaseen alkoholinkäyttöön, siihen liittyviin sairauksiin ja kuolleisuuteen. Suomessa tulisi valmistella päihdeongelmia ennalta ehkäisevä ohjelma uraa päättäville urheilijoille. Sellaista lienee kokeiltu Pohjoismaissa, kertoo Kontro.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .