Tulli voimaton vihaamalleen ilmiölle: Jopa 90 prosenttia lähetyksistä livahtaa ohi silmien

Valtiolta jää vuosittain saamatta 1–2 miljoonan euron verotulot alkoholin verkkokaupasta. Pitkällä aikavälillä verotuloja voi mennä sivu suun aimo summa, sillä alkoholin nettitilaukset ovat kasvussa.

Tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti arvioi, että vain murto-osa ulkomaisista verkkokaupoista ja alkoholin tilaajista hoitaa verovelvollisuutensa.

– Me tiedämme, kuka tänne (Suomeen) maksaa veroja ja kuinka paljon. Kun vertaamme niitä tietoja havaintoihimme verkkokaupan puitteissa tulevista lähetyksistä ja arvioimme, kuinka paljon ehdimme niistä näkemään, voidaan päätellä, että leijonanosasta näistä paketeista jää verot maksamatta.

Vaikka verkkokaupat toimivat ulkomailla, sovelletaan niihin EU:n kulutusmaaperiaatetta, jonka mukaan valmisteverot on maksettava siihen jäsenmaahan, jossa tuote kulutetaan. Verovelvollisuus voi olla myös ostajalla, jos kyseessä on etämyynnin sijaan etäosto.

Tulli havaitsee kuukausittain satoja alkoholilähetyksiä, mutta todelliset tilausmäärät ovat moninkertaiset. Tullin omien arvioiden mukaan jopa 90 prosenttia lähetyksistä menee heidän ohitseen, sillä EU:n sisäkaupassa ei tehdä säännöllisiä tarkastuksia.

Tullin laskelmien mukaan yhdestä paketista tulisi suorittaa keskimäärin 100 euroa veroja Suomeen.

– Jonkun pitäisi maksaa veroja Suomeen, mutta tilanne on tällä hetkellä päinvastainen, Raitolahti toteaa.

Ei tarkkoja tilastoja

Tarkkoja tilastoja alkoholin nettitilaamisesta on vaikea saada. Samoin kuin matkustajatuonnissa, määrät perustuvat kyselytutkimuksiin ja arvioihin.

Yhteistä kaikille arvioille on, että alkoholin verkko-ostokset ovat kasvussa ja kasvun odotetaan jatkuvan tulevaisuudessa. Nettikaupan suosion takaa halpa hinta ja ostosten helppous.

– Omin silmin olemme nähneet parin viime vuoden aikana, että ilmiö on kovassa kasvussa, Raitolahti sanoo.

TNS Gallupin, Kaupan liiton ja Asiakkuusmarkkinointiliiton (ASML) kyselytutkimuksen perusteella ulkomailta tilattiin vuonna 2013 alkoholia 11 miljoonan euron arvosta. Sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan arvioi, että nettikaupasta tilatun alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on ainoastaan 1–2 prosenttia.

– Kansantaloudellisesti tai -terveydellisesti tämä ei ole ongelma. Ongelma on se, että ei pystytä valvomaan, onko verot maksettu. Kansakunnassa on syntynyt ihmisryhmä, joka riemuitsee siitä, että voi tilata alkoholia ulkomailta maksamatta siitä veroja, hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.