Alkoholilain viimeiset muutokset astuvat voimaan

Uusi alkoholilaki tulee kokonaisuudessaan voimaan tänään. Uusista säännöksistä merkittävin on anniskelun sääntelyn purkaminen, arvioi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa STT:lle viime viikolla.

Alkoholijuomien anniskeluaika päättyy jatkossakin kello 01.30, mutta anniskelua saa jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään aamuneljään. Aiempi lupakäsittely poistuu, mutta ravintoloille tulee vaatimuksia järjestyksen valvonnasta. Lisäksi ravintolaa ei tarvitse enää sulkea anniskelun päätyttyä: anniskellut alkoholijuomat on kuitenkin nautittava tunnin kuluessa anniskeluajan päättymisestä.

Käytännössä anniskeluaikojen muutoksesta tulee todellisuutta vasta maaliskuun lopulla.

– Yritykset voivat tehdä ilmoituksia maaliskuun alusta lähtien, ja siitä kolmen viikon päästä ensimmäiset voivat alkaa anniskella neljään. Viive johtuu siitä, että tämä laki tuli voimaan niin nopeasti eduskunnan hyväksymisen jälkeen, että viranomaiset eivät ole saaneet kaikkea valmiiksi, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoi STT:lle.

Osa uusista säännöksistä tuli voimaan jo vuodenvaihteessa. Tuolloin ravintolat saivat muun muassa ryhtyä mainostamaan niin sanottuja happy hour -tarjouksia esimerkiksi kaduilla ja lehdissä, ja väkevien juomien hintoja sai ruveta ilmoittamaan verkossa.

Tästä päivästä eteenpäin laki ei estä velaksi anniskelua tai määrittele kerralla anniskeltaville alkoholiannoksille enimmäismäärää. Lisäksi uusi laki mahdollistaa ravintoloille yhteiset anniskelualueet esimerkiksi kauppakeskuksissa. Ravintolat saavat myös myydä ulos enintään 5,5-prosenttisia alkoholituotteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.