Alkoholin matkustajatuonti selvässä kasvussa - long drink -juomat +43 prosenttia

Savukkeita ja nuuskaa sen sijaan tuotiin aiempaa vähemmän.

Alkoholin matkustajatuonti lisääntyi 12 viime kuukauden aikana selvästi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Suomalaiset toivat ulkomailta syyskuun 2015 ja elokuun 2016 välillä yhteensä 81,1 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna määrä oli 8,7 miljoonaa litraa. Tämä oli 15 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaikkien juomaryhmien paitsi siiderin ja välituotteiden matkustajatuonti kasvoi. Välituotteet tarkoittavat väkevöityjä viinejä ja juomasekoituksia.

Eniten suomalaiset toivat maahan panimotuotteita, 58,7 miljoonaa litraa. Kasvua kertyi 15 prosenttia. Long drink -juomien tuonti kasvoi jopa 44 prosenttia. Mietoja viinejä tuotiin 11,9 miljoonaa ja väkeviä alkoholijuomia 8,8 miljoonaa litraa. Viinien tuonti kasvoi lähes 13 ja väkevien alkoholijuomien lähes 19 prosenttia.

Savukkeiden ja nuuskan matkustajatuonti sen sijaan väheni vastaavalla aikavälillä. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kertoo, että suomalaiset matkustajat toivat Suomeen noin 514 miljoonaa savuketta ja 7,4 miljoonaa rasiaa nuuskaa. Savukkeiden matkustajatuonti väheni noin 14 ja nuuskan noin 22 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.