Alkoholistin lapsi haluaa eroon hyssyttelystä

Toimittaja Ani Kellomäen äiti vetäytyi työpäivien jälkeen tunneiksi makuuhuoneeseensa juomaan.

Toimittaja Ani Kellomäen lapsuudessa äiti kävi töissä ja hoiti lapsilleen leivän pöytään. Työpäivän jälkeen äiti kuitenkin vetäytyi tunneiksi makuuhuoneeseensa juomaan alkoholia. Silloin häntä ei saanut – tai halunnut – häiritä. Äiti oli juodessaan pahansisuinen.

Kellomäki oppi jo lapsena ottamaan vastuuta asioista aikuisen tapaan ja huolehtimaan esimerkiksi siitä, että pääsi puhtaissa vaatteissa kouluun. Koulussa hän oli iloinen ja menestyi hyvin.

– Minusta tuli supersuorittaja. Tosi kiltti ja miellyttämishaluinen. Jos joku jotain ilkesi pyytää, tein sen miellyttääkseni.

Kellomäki jaksoi tätä, kunnes sairastui 21-vuotiaana burn outiin ja keskivaikeaan masennukseen.

Hän kuvailee tarinaansa tyypilliseksi liikaa juovan läheisen tarinaksi. Monilla kestää vuosia tajuta, että omat ongelmat voivat johtua läheisen juomisesta. Kellomäki itse tajusi asian, kun hakeutui aikuisena masennuksen takia terapiaan.

Tavallisia töissä käyviä ihmisiä

Jo lapsena äiti hoki Kellomäelle, että koska hän toi perheelle leivän pöytään, ei hänellä voi olla ongelmia juomisen kanssa.

Alkoholistin sairauden luonteeseen kuuluu asian kieltäminen. Myös yhteiskunta hyssyttelee asiaa. Kellomäen mukaan Suomessa elää asenne, että jos ihminen ei ole juonut sekä kotiaan että omaisuuttaan, ei juominen voi olla ongelma.

– Sama vähättelymekanismi ehkäisee läheisiä puhumasta. Helposti koetaan, että jos ei ole kirveellä ajettu hankeen, niin kohtalo ei ole tarpeeksi dramaattinen.

Tosiasiassa monet ongelmajuojat ovat tavallisia töissä käyviä perheenisiä ja -äitejä. Juominen vaikuttaa läheisiin, jotka kokevat häpeää, arvottomuuden tunnetta ja masennusta.

Myös Etelä-Suomessa asuvan Katjan (nimi muutettu) mies on juonut lähes heidän koko suhteensa ajan. Katjan mies on aina hoitanut työnsä kunnialla ja on selvin päin mukava ja kiltti mies. Siksi liiton lopetus on ollut hankalaa.

Katjan mukaan miehen juominen on aiheuttanut hänelle masennusta, univaikeuksia ja raivokohtauksia.

Vaikeneminen sai riittää

Vuonna 2014 Kellomäki päätti pitkän pohdinnan jälkeen kirjoittaa blogitekstin. Tekstin otsikko oli ”Pitää pystyä puhumaan”. Tekstissä hän kuvaili avoimesti lapsuuttaan.

Kellomäki yllättyi vastauksesta. Blogiin tulvi kommentteja liikaa juovien ihmisten läheisiltä.

Nyt hän koostaa kirjaa tarinoista, joita alkoholistien läheiset ovat lähettäneet hänelle. Hän toivoo, että tabun murtaminen saisi läheiset hakemaan apua ja olemaan vähättelemättä kokemuksiaan.

– Aiemmin meillä on keskitytty lähinnä juovaan henkilöön, mutta nyt on alettu puhua myös läheisistä.

Hän toivoo, että terveydenhuollossa ymmärrettäisiin paremmin, miten moni suomalainen kärsii läheisen juomisesta.

 – Olisi hyvä, jos esimerkiksi työterveydenhuollossa huomattaisiin, että väsymysten ja työuupumuksen taustalla voi olla vuosikymmenten taakkaa. Voisi kysyä ja pohtia, voisiko sitä purkaa muutenkin kuin antamalla unilääkkeet?

Katjasta tabun murtaminen auttaisi sekä alkoholisteja että läheisiä hakemaan paremmin apua. Häntä itseään helpotti asian jakaminen työtovereiden kanssa. Hän on myös saanut apua päihdeterapeutin kanssa keskustelusta.

– Pidin 10 vuotta kulissia yllä työpaikalla ennen kuin kerroin. Se helpotti hirveästi. Tuli sellainen olo, että en ole huono ihminen, vaikka olen naimisissa alkoholistin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Läheisten asema päihdepalveluissa on kehittämisen tarpeessa"