Alkoholiuudistus kuohuttaa somessa - näin muutoksia kommentoidaan

Monet myönteisesti suhtautuvat olisivat menneet uudistuksissa vielä pidemmälle.

Hallituspuolueiden alkoholisopu herättää sosiaalisessa mediassa kannanottoja puolesta ja vastaan.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kansanedustajien työryhmä pääsi torstaina sopuun alkoholilain uudistuksen yksityiskohdista. Työryhmä sopi, että ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nostetaan 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin ja valmistustaparajoite poistetaan. Se tarkoittaa, että nelosoluet, vahvat lonkerot, siiderit ja niin sanotut limuviinat ovat tulossa kauppoihin ja että käymisteitse valmistettujen alkoholituotteiden rinnalle sallitaan tislaamalla valmistetut tuotteet. Lisäksi ravintolat saavat ulosmyyntioikeuden 5,5-prosenttisiin juomille ja pienpanimot yli 5,5-prosenttisille oluille. Alkoholin myyntiaikoihin kaupoissa ei ole tulossa muutoksia.

"Pidemmälle pitää tähdätä"

Asiaa kommentoidaan muun muassa sosiaalisen median palveluissa Facebookissa ja Twitterissä. Monet myönteisesti suhtautuvat olisivat toivoneet enemmän.

– Hyvään suuntaan mennään...! toteaa Ritva Andersson perussuomalaisten Facebook-sivulla.

– Hyvä alku, mutta vielä pidemmälle pitää tähdätä. Keski-Euroopassa holhoojien maalailemia ongelmia ei ole. En todellakaan usko, että Suomi on sen päihderiippuvaisempi kuin mikään muukaan kansa. Tarvitaan enemmän kulttuuria ja vähemmän holhousta, kirjoittaa Heikki Lummaa kokoomuksen Facebook-sivulla.

– No joo, olipa pieni parannus. Ei vaikutusta mulle, ihan sama, juonko kolmos- vai neloskaljaa. Viinit kun joskus saatais ruokakauppoihin kuten sivistysvaltiossa kuuluisi olla!! kirjoittaa Juho Seppälä perussuomalaisten Facebook-sivulla.

– Kyllä mä olisin myös tässä samalla pidentänyt sitä myyntiaikaa myös. Aikaistanut tunnilla ja pidentänyt tunnilla, kirjoittaa Hannu Vepsäläinen Twitterissä.

– Nyt myös ravintolat voivat myydä #olut:ta ulos, kunhan vahvuus ali 5,5%. Hienoa! Vaikka tuo uusi typerä %-raja tökkii silti, tviittaa Aki Ryynänen.

"Typerintä, mitä voi tehdä"

Moni esittää myös toisenlaista kritiikkiä.

– Jotkut noista kohdista minulle OK, osa ei. Vapaus lisääntyy, mutta tuo kaikki toteutettuna tarkoittaa myös alkoholin aiheuttamien sairauksien, onnettomuuksien ja jopa rikollisuuden lisääntymistä (rattijuopumukset, pahoinpitelyt). Millä tavoin ohjelmassa on varauduttu valtiolle ja kunnille tästä aiheutuvien kustannusten kasvuun? kysyy Ossi Vuorilampi kokoomuksen Facebook-sivulla.

– Tämä on typerintä, mitä voi tehdä päihderiippuvaisen kansan "hyväksi", mutta koska kaikki teollisuus on maasta euron myötä tuhottu, on hyvä luoda lisää työtä terveyspalveluiden ja pelastustoimen hoidettavaksi, kirjoittaa Paavo Juntunen niin ikään Facebookissa.

– Kun tuota lukee, tulee mieleen: tervetuloa juoppous entistä enempi, tässä teille punainen matto. Hyi, hyi, jatkaa Hannele Viiltola Juntusen jälkeen.

Esitys etenee seuraavaksi ministeriryhmän käsittelyyn.

Keskusta ei ollut ainakaan alkuiltaan mennessä kirjoittanut asiasta Facebook-sivulleen, joten siksi kommentteja on poimittu vain perussuomalaisten ja kokoomuksen sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.