Alkoholiveron kiristys jakaa hallitusta – myös kokoomuksen mukaan korotus kytköksissä prosenttirajan nostoon

Keskustan Kaikkonen linjasi MTV:lle, että 100 miljoonan korotus alkoholiveroon tulee joka tapauksessa.

Nelosoluen ja lonkeron saaminen ruokakauppaan on myös kokoomuksen mukaan yhteydessä ensi vuoden alkoholiveron korotukseen. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo STT:lle, että jos prosenttiraja ja sitä myöden alkoholihaitat eivät kasva, myös ensi vuodelle sovittua 100 miljoonan euron korotusta alkoholiveroon on arvioitava uudelleen.

Hallituksessa olevan Sininen tulevaisuus -ryhmän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo arvioi perjantaina samoin MTV:lle, mutta keskustan mukaan asiat eivät liity suoraan toisiinsa.

– Jos perusteena (veronkorotukselle) on haittojen lisääntyminen, ja siihen tarvitaan lisää rahaa hoitoonohjaukseen ja muuhun, niin toki pitää toisinpäinkin miettiä, jos haitat eivät lisäännykään, Jokinen sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi MTV:n haastattelussa, että hallituksen linja on, että veronkorotus tulee.

Eduskunta äänestänee prosenteista

Elokuun lopulla hallitus päätti budjettiriihessä korottaa alkoholiveroa ensi vuonna 100 miljoonalla eurolla. Sitä ennen kesäkuun lopulla hallituspuolueet löysivät sovun alkoholilain uudistuksesta. Hallituksen esitykseen sisältyy kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nosto 5,5 prosenttiin. Lisäksi esityksen mukaan ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.

– Valmistelussa on tuotu esille asiantuntijalausuntoja, joiden mukaan saatavuuden parantuessa alkoholihaitat lisääntyvät. Eivät nämä ihan irrallisia asioita ole, sillä haittojen hoitamiseen tarvitaan lisää verovaroja, Jokinen sanoo.

Ensimmäisessä käsittelyssä edustajat voivat äänestää prosentin nostosta tai jopa laskusta omantunnon mukaan. Lukuisat keskustan edustajat ovat ilmoittaneet vastustavansa enimmäispitoisuuden nostoa 4,7 prosentista. Todennäköisesti lopullisen valinnan eduskunta tekee nykyisen 4,7 prosentin ja hallituksen esittämän 5,5 prosentin välillä.

– Hallituspuolueet ovat sitoutuneet hallituksen esitykseen, joten siitä oletuksesta lähdetään, että se menee myös läpi, Jokinen sanoo.

Jokinen sanoo käyvänsä asiaa läpi Elon ja Kaikkosen kanssa, kun hallitusryhmien puheenjohtajat seuraavan kerran tapaavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän lentoaseman peruskorjaus sulki kiitotien puoleksitoista kuukaudeksi – Henkilöliikenteen jatkumisesta ei ole tietoa

Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"

Mitä ihmettä? Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja"

Valtiovarainministeri Vanhanen HS:lle: Hallitusohjelman kirjaus 30  000 uudesta työllisestä on voimassa

Monet metsästysseurat kaipaavat kipeästi nuoria riveihinsä – toiset taas saattavat evätä jäsenyyden puuttuvien suhteiden vuoksi

Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään

Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja

Saksa imuroi Eurojacpotin isoimmat voitot – Suomessa lykästi Prisman, Citymarketin ja Teboilin asiakkaita

Suomessa katoaa ihminen joka päivä – Heistä moni löytyy nopeasti, mutta osa ei koskaan

Jyväskylän perjantai-illassa tungosta terassilla, kun neulojat täyttivät Toivolan pihan – Katso kuvasarja tapahtumasta, johon matkattiin kauempaakin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.