Alle 16-vuotiaille ei enää myydä energiajuomia Konnevedellä –  taustalla huoli terveysvaikutuksista

Keskiviikosta lähtien alle 16-vuotiaille ei myydä Konnevedellä enää energiajuomia. Myyntikieltoon ovat sitoutuneet kunnan molemmat kaupat sekä kioskit ja kahvilat.

Huoli energiajuomien vaikutuksesta lapsiin ja nuoriin on noussut esiin paikallisesti ja muun muassa Keski-Suomen lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmässä, jossa Konneveden edustajana on sivistystoimenjohtaja Mari Jämsen.

Sysäys toiminnalle oli huolestuneen eppuluokkalaisen äidin viesti seurakunnan nuorisotyöntekijä Johanna Jääskälle.

– Äiti kertoi viestissään, että hänen 7-vuotiaansa oli saanut ostettua kaupoista energiajuomaa ilman ongelmia. Mallia energiajuomien ostamiseen lapsi oli ottanut vanhemmilta kavereiltaan.

Konneveden nuorisotoimijaverkosto otti heti onkeensa ja vain reilu kuukausi äidin yhteenotosta myyntikielto astuu voimaan. Nuorisotoimijaverkostossa aktiivisena toimijoina ovat useat yhdistykset ja yhteisöt sekä 4H:n Yep-nuorisotyönkehittämishanke.

Vanhemmilta toivotaan vastuullisuutta

Mari Jämsen muistaa, että konnevetinen koululainen on ainakin kerran joutunut sairaalahoitoon sydänoireiden vuoksi. Syyksi epäiltiin silloin runsasta energiajuomien käyttöä.

– Nuoret pärisevät jo energiajuomien sokerimäärästä, eivät vain juomien sisältämästä kofeiinista, Johanna Jääskä tietää.

Tavoitteena on, että myös koulussa energiajuomat takavarikoidaan alle 16-vuotiailta. Vanhemmilta toivotaan tilanteessa vastuunottoa, jotta lapsille ja nuorille ei tuotaisi energiajuomia kaupasta.

Niin Jämsen kuin Jääskäkin kehuvat konnevetisten kaupallisten toimijoiden myönteistä suhtautumista myyntikieltoon. Huoli on otettu tosissaan joka paikassa.

Tulevaisuudessa nuorella energiajuomien ostajalla on syytä olla henkilöllisyyspaperit mukanaan kassalla, sillä ikä tarkistetaan. Myyntikiellosta myös kerrotaan näkyvillä kylteillä myyntipaikassa.

Myymäläpäällikkö Sami Saavalainen Konneveden Salesta on huomannut, että energiajuomia ostavat kaiken ikäiset.

– On hyvä juttu, että myyntikieltoon sitoudutaan yhdessä.

"Se oli vain tapa"

Matias Paavilaista, 14, myyntikielto ei juuri hetkauta. Hän on muutenkin vähentänyt energiajuomien käyttämistä aiemmasta.

– Olen alkanut juoda enemmän kahvia. Energiajuomien juominen oli vain tapa ja mulle tuli vain päähän, että se ei ole minulle hyväksi. Myös vanhemmat kehottivat lopettamaan.

15-vuotiaiden Aada Kankaan ja Minttu Viikin elämää kielto ei juuri muuta.

– En tykkää juoda energiajuomia, mutta jos joku tarjoaa, kyllä minä sitä voin juoda. Pärjään ilmankin, Kangas sanoo ja Viik on samoilla linjoilla.

– Energiajuomiin voi jäädä koukkuun ja hampaat voivat mennä niistä pilalle.

Teemu Immosen, 15, ja Jami Rossin, 14, mielestä oikea ikäraja energiajuomien myynnille olisi 15 vuotta. Immonen arvioi, että 15-vuotiaat tietävät jo energiajuomien vaikutukset.

– Ymmärrän, että ala-astelaiset eivät saa ostaa energiajuomia.

Niin Immonen kuin Rossikin juovat energiajuomaa silloin, kun haluavat pysyä hereillä myöhään. Usein valvomiseen liittyy myös pelaamista. Molemmat pojat tiedostavat, että energiajuomaan voi jäädä koukkuun. Vanhemmatkin ovat siitä varoitelleet.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .