Alvan myynti ei nostaisi kaupunginjohtajan mukaan sähkön ja veden hintaa Jyväskylässä – asiantuntija suhtautuu kriittisesti: "Ostaja etsii yleensä vastinetta rahoilleen"

Kuntatalouteen perehtynyt liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström löytää Jyväskylän kaupungin energiayhtiön Alvan myyntiin sekä positiivisen että negatiivisen tulokulman. Jyväskylä tiedotti maanantaina tekevänsä loppuvuoden aikana selvityksen Alvan vähemmistöosuuden myynnistä.

Useita kaupunkien tilinpäätös- ja kaupunkikonsernianalyyseja tehnyt Ekström pitää myyntiä mahdollisuutena lisätä energiayhtiön arvoa, kannattavuutta ja osaamista. Ekström puhuu "partnershipistä" – kumppanuudesta, jossa ostaja voisi olla esimerkiksi joku teollinen toimija.

– Omistaja etsii partnershipiä, joka tuo toimintaan osaamista ja muskeleita. On positiivinen ajatus antaa viipale pois, jotta kokonaisuuden arvo kasvaa, Ekström pohtii.

Kaupungin saaman kauppahinnan suhteen Ekström lyö jäitä hattuun. Hän muistuttaa, että Jyväskylän Energia on tehnyt huonoksi osoittautuneita investointeja ja maksanut Jyväskylän kaupungille "piilo-osinkoa" yli markkinakoron olevista lainoista. Lisäksi yhtiön tase on heikko: sillä oli vuoden 2018 lopussa yli 368 miljoonaa euroa korollisia lainoja ja konsernin omavaraisuusaste oli viime vuoden tilinpäätöksessä vain 22,4 prosenttia.

Jyväskylän Energia on tehnyt positiivisia tuloksia vuodesta 2016, mutta se ei riitä peittämään taseen ongelmia.

– Suhtaudun varovasti siihen, mikä on näin isolla lainasalkulla varustetun yhtiön arvostus. Hintaan vaikuttaa olennaisesti myös se, että ostaja ei pääse niin sanotusti ajamaan yhtiötä, vaan hankkii vähemmistöosuuden, Ekström sanoo.

Kaupassa saatavilla rahoilla hän maksaisi Jyväskylän lainoja pois, jos kaupungilla ei ole mitään erityistä investointitarvetta.

Alva toimii sähkön, veden ja kaukolämmön verkonhaltijana omalla alueellaan. Kaupunginjohtaja Timo Koivisto ehti rauhoitella, että kaupungin pääomistajuuden ansiosta ihmisten ei tarvitse olla huolissaan mahdollisesta hintojen noususta. Tähän voi suhtautua myös kriittisesti: esimerkiksi sähkön siirto ei ole markkinaehtoista toimintaa.

– Jos ostaja maksaa paljon, niin yleensä se etsii vastinetta rahoilleen, Ekström muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jyväskylä aikoo myydä osan energiayhtiöstään – Toimitusjohtaja: "Polttoaineiden verotuksen muutos heiluttaa merkittävästi talouttamme"

Jyväskylän Energian myyntiä on harkittu aiemminkin – IVO yritti ostaa JE:n vuonna 1998