Ambulanssi ei huolinut ajoissa: Iäkäs rouva taistelee hengestään

Iäkäs rouva taistelee parhaillaan hengestään Jokilaakson sairaalassa Jämsässä. Hänen kotiinsa hälytetty ambulanssi oli kieltäytynyt kahdesti ottamasta häntä mukaan.

– Lääkäri on nyt ilmoittanut meille, että hänen tilassaan akuutein vaihe on ohi, mutta toivoa ei käytännössä ole, 90-vuotiaan tyttärenpoika kertoo Keskisuomalaiselle.

Jämsän Koskenpäällä asuva 90-vuotias rouva oli lyönyt päänsä kotona. Ambulanssi kävi maanantaina paikalla kaksi kertaa ennen kuin vasta kolmannella kerralla otti vanhuksen mukaan ja toimitti sairaalaan. Silloin oli jo liian myöhäistä. Vanhuksella oli valtava aivoverenvuoto.

Tyttärenpoika on tapahtumista järkyttynyt. Omaiset aikovat tehdä hoidosta kantelun.

– Tämä tuntuu heitteillejätöltä, tuntuu siltä, että vanhalla ihmisellä ei ole enää mitään väliä. Tuntuu, että ajatellaan, että kuolkoon pois, ei viitsitä edes yrittää. En tiedä olisiko röntgeniin vieminen auttanut, mutta olisimme halunneet että mummo edes yritetään pelastaa.

Tyttärenpoika toteaa, että asian puiminen ei enää auta mummoa. Hän kuitenkin toivoo, että tällaisista tapauksista kertominen voi parantaa terveydenhuollon tilaa Suomessa.

Isoja mustelmia ja oksentelua

Iäkäs rouva kaatui kotonaan maanantaina kello 14.

– Ensimmäinen ambulanssi kävi sen jälkeen. Meille sanottiin, että Jämsän röntgen on menossa kolmelta kiinni, niin päätä ei päästä kuvaamaan, ja Tampereelle tai Jyväskylään ei lähdetä viemään.

Illalla tilanne oli pahentunut. Rouva oksenteli ja vasen puoli kasvoista oli turvonnut ja isoilla sinelmillä. Silmä oli muurautunut umpeen ja tekohampaat olivat hajonneet kaatumisessa. Ambulanssi tilattiin uudelleen.

– Meille sanottiin, että enää kyseessä ei voi olla mitään vakavaa, koska kaatumisesta on niin pitkä aika. Erikseen vielä kysyin ambulanssimieheltä, että eihän hänellä voi olla mitään päänsisäistä verenvuotoa. Minulle sanottiin, että ei missään tapauksessa voi, sillä oireet olisivat silloin paljon vakavampia ja ne olisivat tulleet paljon aikaisemmin.

Tämän toisen käynnin jälkeen 90-vuotias nukahti, eikä enää herännyt. Tiistaiaamuna ambulanssi tuli kolmannen kerran ja syvään uneen vaipunut vanhus vietiin lopulta sairaalaan.

Jos hän olisi sinun mummosi?

Sisarenpoika kertoo, että omaiset luottivat tilanteessa auttajien ammattitaitoon. Ambulanssihenkilökunta oli lääkäriin yhteydessä puhelimitse.

– Haluaisin kysyä tältä lääkäriltä, että jos se olisi ollut ollut hänen oma äitinsä tai mummonsa, olisiko hän käskenyt jäämään kotiin?

Sen sijaan Jokilaakson sairaalassa hoito on ollut erittäin hyvää. Osasto neljän henkilökunta on sisarenpojan mukaan tehnyt kaikkensa, jotta omaiset voivat olla jatkuvasti mummon seurana ja saavat kahvia ja ruokaa huoneeseen.

– Monet henkilökunnan edustajat ovat myös todenneet meille, että on hoitoon pääsyssä on tapahtunut virhe.

Tapahtuneesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Heitteillejättökö? Näin vastaa sairaala

Uusimmat

Kotimaa

Raskas liikenne joutuu poliisin tehosyyniin tällä viikolla

Poliisi valvoo raskasta liikennettä tehostetusti koko maassa alkavalla viikolla – ajo- ja lepoaikojen noudattaminen valvonnan painopisteinä

Buddhalaisen luostarin avajaiset keräsivät väkeä Kuopion Syväinniemeen – päämunkille lahjaksi ruisleipää

John Smith -festivaali ei juuri poliisia työllistänyt – "Päästiin aika vähällä"

Viikon vanha luvaton nuotio sytytti maastopalon saaressa Jyväskylässä – "Nuotiopohja pitäisi aina olla kiviainesta, ettei kuumuus siirry maahan"

Saksiniekkoja saadaan tänä vuonna kohtalaisesti tai hyvin – Rapubiologi: "Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan"

Eläinsuojelulain uudistusta edeltää vielä kiista sikaloista – ministeri haluaa vuosikausia valmistellun lain valmiiksi ensi vuonna

Suomessa EU-maiden viidenneksi kallein bensa tällä viikolla – näissä maissa automatkaajan kannattaa tankata

Poliisilta lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään riitaa – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään välejä Luumäellä – rekka törmäsi, kaksi kuoli

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.