Amerikkalaisamiraalin mukaan Itämeren vakaus ja kuljetusreitit kiinnostavat myös Natoa

Strateginen sijainti. Termi toistuu useamman kerran amiraali James Foggon puheessa kun hän selvittää, miksi Nato järjestää suurharjoituksen Norjassa ja miksi sotilasliitto haluaa harjoitella kumppanimaiden Suomen ja Ruotsin kanssa.

Trident Juncture 18 -harjoitusta johtavan Foggon mukaan Itämeren alueen vakaus ja merireitit muun muassa Tanskan salmien läpi ovat merkittäviä myös Naton näkökulmasta.

–  Kuljetusreittien pysyminen auki ei ole tärkeää vain Suomelle ja Ruotsille vaan myös Naton jäsenmaille, amerikkalainen Foggo sanoi perjantaina Helsingissä.

Norjassa harjoittelu on hänen mukaansa myös hyvä testi Naton kyvyille siirtää 50 000 sotilasta ja valtava määrä kalustoa alueelle vaativiin sääolosuhteisiin. Foggo korostaa logistiikan merkitystä.

–  Siitä on syytä pitää huolta, se voi olla minkä tahansa sotavoiman Akilleen kantapää, Naton yhteisoperaatioesikunnan komentajana toimiva Foggo perustelee.

"Odotan ammatimaista käytöstä"

Venäjän ulkoministeriö arvioi torstaina Nato pyrkivän yhteisellä harjoittelulla käyttämään Suomen ja Ruotsin sotilaallisia kykyjä omien Venäjän-vastaisten tavoitteidensa saavuttamiseen. Venäjänä mukaan Trident Juncture myös heikentää turvallisuustilannetta alueella.

–  Minusta kommentti on harhaanjohtava, en ymmärrä sitä. Emme ole aikeissa ylittää kenenkään rajoja, Krimiin viitannut Foggo totesi.

Hän muistutti Naton kutsuneen Venäjän tarkkailemaan harjoitusta. Kiinnostusta näyttää olevan enemmänkin ja venäläisjoukkojen liikehdintää merellä ja ilmassa on Foggon mukaan jo havaittu.

Kansainvälisillä vesillä ja ilmatilassa saa toki liikkua, Foggo sanoo.

–  Minulla ei ole sen suhteen ongelmaa, kunhan he eivät sekaannu siihen, mitä me teemme. Odotan ammattimaista käytöstä, Foggo linjasi.

Foggo on vieraillut Suomessa useasti aiemminkin, hän oli muun muassa mukana Baltops-harjoituksen maihinnousussa Hankoon vuonna 2016. Amiraali kehui vuolaasti suomalaisia sekä sotilaina että diplomatian ja vuoropuhelun osaajina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Tässä on Pihtiputaan sunnuntaisen palon sankari: Kiinteistönhoitaja Juhani Logren, 53, syöksyi palavaan rivitaloon ja pelasti todennäköisesti ihmishengen – päätyi itsekin sairaalahoitoon

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Jyväskylän uusi kiinteistöjohtaja varoittaa muiden taloinvestointien lykkäyksistä, jos Hippoksen suurhanke kaatuu

Henkilöauto törmäsi pysäköidyn pakettiauton perään Jyväskylässä

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Klassikkoteosta ei jaeta enää koteihin – ilmoittautuminen Jyväskylän kansalaisopiston huippusuosituille syksyn kursseille alkaa pian, katso ohjeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.