Amiraali Kaskeala konsultoi amerikkalaisia hävittäjäkaupoissa

"Sopimuksemme Boeingin kanssa on uunituore."

Puolustusvoimain entinen komentaja, amiraali (evp.) Juhani Kaskeala liittyi tiistaina niihin suomalaisiin eläkeupseereihin, jotka ovat alkaneet konsultoida ulkomaista yritystä Suomen hävittäjähankinnassa.

Kaskeala työskentelee vanhempana neuvonantajana konsulttiyritys Blic Oy:ssä, joka edustaa Suomessa amerikkalaista Boeingiä.

– Sopimuksemme Boeingin kanssa on uunituore ja siitä on ilmoitettu puolustusministeriöön, Blic Oy:n toimitusjohtaja Niilo Mustonen kertoi tiistaina.

Boeing tarjoaa Suomelle nyky-Hornetien korvaajaksi Super Hornetia (F/A-18).

Kaskeala toimii Blic Oy:ssä asiantuntijana erityisesti puolustuspolitiikkaan ja puolustushankintoihin liittyvissä toimeksiannoissa. Hän istuu myös muun muassa Kone Oy:n hallituksessa.

– Hän (Kaskeala) tulee toimimaan Boeing-yhteistyössä yhtenä neuvonantajana. Roolia ei ole vielä linjattu tarkemmin, Mustonen kertoi.

Mustonen korosti, että Kaskeala ja muut Boeing-yhteistyöhön osallistuvat eivät lobbaa, vaan he toimivat "neuvonantajan roolissa".

– Kuvaamme asiakkaallemme (Boeing), miten suomalainen poliittinen järjestelmä ja päätöksenteko toimivat, Mustonen sanoi.

Ilmavoimista kolme evp-upseeria

Keskisuomalainen kertoi vuosi sitten huhtikuussa, että Ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö, prikaatikenraali (evp.) Kari Salmi konsultoi Nobilitas Oy:n kautta ruotsalaisyhtiö Saabia, joka tarjoaa Suomelle Hornet-hävittäjien korvaajaksi Gripen-hävittäjää.

Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti (evp.) Ossi Sivèn puolestaan auttaa hävittäjäkauppojen syntymisessä yhdysvaltalaista Lockheed Martinia, joka valmistaa F-35 -hävittäjiä. Sivénin yritys on Consulting OO Siven Oy.

BAE Systemsiä konsultoi eversti (evp.) Jukka Ahlberg, Lapin lennoston entinen komentaja. BAE markkinoi Eurofighter Typhoon -hävittäjää.

Puolustusvoimissa ei ole sisäistä ohjeistusta tai Suomessa lainsäädäntöä, joka estäisi eläkkeelle siirtyneen upseerin työskentelyn puolustusteollisuuden palveluksessa.

– Virkatehtävissä saatua salassa pidettävää tietoa ei luonnollisesti voi käyttää eläkkeelle siirtymisen jälkeen, Puolustusvoimien viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström totesi Keskisuomalaiselle vuosi sitten.

Hornetin seuraajaa koskeva tarjouspyyntö lähetetään keväällä 2018. Hankintapäätös suunnitellaan tehtäväksi vuonna 2021.

Hornetien seuraajiksi ovat ehdolla ruotsalainen Jas Gripen E (Saab), yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon (BAE Systems), ranskalainen Rafale (Dassault) sekä amerikkalaiset F-35 (Lockheed Martin) että F/A-18 Super Hornet (Boeing).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

Lastu lentää ja tienoo pärisee: Moottorisahalla veistetään viikonloppuna toteemeja Kivijärvellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.