Amiraali Kaskeala konsultoi amerikkalaisia hävittäjäkaupoissa

"Sopimuksemme Boeingin kanssa on uunituore."

Puolustusvoimain entinen komentaja, amiraali (evp.) Juhani Kaskeala liittyi tiistaina niihin suomalaisiin eläkeupseereihin, jotka ovat alkaneet konsultoida ulkomaista yritystä Suomen hävittäjähankinnassa.

Kaskeala työskentelee vanhempana neuvonantajana konsulttiyritys Blic Oy:ssä, joka edustaa Suomessa amerikkalaista Boeingiä.

– Sopimuksemme Boeingin kanssa on uunituore ja siitä on ilmoitettu puolustusministeriöön, Blic Oy:n toimitusjohtaja Niilo Mustonen kertoi tiistaina.

Boeing tarjoaa Suomelle nyky-Hornetien korvaajaksi Super Hornetia (F/A-18).

Kaskeala toimii Blic Oy:ssä asiantuntijana erityisesti puolustuspolitiikkaan ja puolustushankintoihin liittyvissä toimeksiannoissa. Hän istuu myös muun muassa Kone Oy:n hallituksessa.

– Hän (Kaskeala) tulee toimimaan Boeing-yhteistyössä yhtenä neuvonantajana. Roolia ei ole vielä linjattu tarkemmin, Mustonen kertoi.

Mustonen korosti, että Kaskeala ja muut Boeing-yhteistyöhön osallistuvat eivät lobbaa, vaan he toimivat "neuvonantajan roolissa".

– Kuvaamme asiakkaallemme (Boeing), miten suomalainen poliittinen järjestelmä ja päätöksenteko toimivat, Mustonen sanoi.

Ilmavoimista kolme evp-upseeria

Keskisuomalainen kertoi vuosi sitten huhtikuussa, että Ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö, prikaatikenraali (evp.) Kari Salmi konsultoi Nobilitas Oy:n kautta ruotsalaisyhtiö Saabia, joka tarjoaa Suomelle Hornet-hävittäjien korvaajaksi Gripen-hävittäjää.

Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti (evp.) Ossi Sivèn puolestaan auttaa hävittäjäkauppojen syntymisessä yhdysvaltalaista Lockheed Martinia, joka valmistaa F-35 -hävittäjiä. Sivénin yritys on Consulting OO Siven Oy.

BAE Systemsiä konsultoi eversti (evp.) Jukka Ahlberg, Lapin lennoston entinen komentaja. BAE markkinoi Eurofighter Typhoon -hävittäjää.

Puolustusvoimissa ei ole sisäistä ohjeistusta tai Suomessa lainsäädäntöä, joka estäisi eläkkeelle siirtyneen upseerin työskentelyn puolustusteollisuuden palveluksessa.

– Virkatehtävissä saatua salassa pidettävää tietoa ei luonnollisesti voi käyttää eläkkeelle siirtymisen jälkeen, Puolustusvoimien viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström totesi Keskisuomalaiselle vuosi sitten.

Hornetin seuraajaa koskeva tarjouspyyntö lähetetään keväällä 2018. Hankintapäätös suunnitellaan tehtäväksi vuonna 2021.

Hornetien seuraajiksi ovat ehdolla ruotsalainen Jas Gripen E (Saab), yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon (BAE Systems), ranskalainen Rafale (Dassault) sekä amerikkalaiset F-35 (Lockheed Martin) että F/A-18 Super Hornet (Boeing).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Etelää myöten on pakastunut – kylmintä oli yöllä Enontekiöllä

Kolumni: Tulevan insinöörin ajatuksia – "Usein törmään ihmettelyyn, kuinka naisena pärjää kaikkien miesten keskellä"

Yön uutiskooste: USA aikoo pyytää Nato-maita rankaisemaan Turkkia, Unicefin raportti: Joka kolmas pikkulapsi on aliravittu

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen jäsenet kokevat olevansa valtapelin uhreja – "Meidät olisi erotettu, vaikka olisimme tehneet millaisia päätöksiä tahansa"

Isännöinnistä tehdään kanteluita vain vähän: Yksittäisen asukkaan tyytymättömyys ei vaikuta kahden yrityksen väliseen sopimukseen

Etelää myöten on pakastunut – kylmintä oli yöllä Enontekiöllä

Uutissuomalainen: Hallitus kokoaa syksyllä komiteat pohtimaan esimerkiksi sosiaaliturvauudistusta ja maakuntien verotusoikeutta

Vaikuttajat kootaan pohtimaan yhteiskuntaa armeijasta syntyvyyteen – nämä komiteat aikovat uudistaa Suomen

Vaikeiden keskusteluiden asiantuntija Helena Åhman palaa vieläkin joskus siihen keskusteluun, jossa jähmettyi kymmenen vuotta sitten – nykyään hän tietää, miten olisi kannattanut toimia

Presidentti Niinistö vierailulle Etiopiaan – tapaa maan presidentin sekä tuoreen rauhannobelistin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.