Amk-opiskelijoita huolettaa työpaikan löytyminen opintojen jälkeen

Naisopiskelijat pelkäävät enemmän kuin miehet, että työpaikkaa ei löydy.

Iso osa ammattikorkeakouluopiskelijoista on huolissaan työpaikan löytymisestä opintojen päättymisen jälkeen, selviää STTK-Opiskelijoiden ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n tekemästä kyselystä. Naisopiskelijat pelkäävät enemmän kuin miehet, että työpaikkaa ei löydy. Naisista asiasta on huolissaan 45 ja miehistä 37 prosenttia.

– Vastaukset kertovat, että opiskelijoilla on halu työllistyä ja työelämään siirtymiseen suhtaudutaan vakavasti, sanoo SAMOK:n hallituksen jäsen Tommi Halkosaari.

Naiset (60 prosenttia) ovat miehiä (53 prosenttia) innostuneempia soveltamaan oppimaansa työelämään. Naisia myös kiinnostaa itsensä kehittäminen ja uralla eteneminen enemmän (72 prosenttia) kuin miehiä (58 prosenttia).

– Yleinen väite, että uralla eteneminen kiinnostaisi naisia vähemmän kuin miehiä, ei ainakaan tämän kyselyn perusteella tunnu pitävän paikkaansa vielä opiskeluvaiheessa, pohtii STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Emma Koskimaa.

Kyselystä selviää myös, että enemmistö (lähes 60 prosenttia) ammattikorkeakouluopiskelijoista on vähintään melko tyytyväisiä oman ammattikorkeakoulunsa työelämäopetukseen. Etenkin naiset tosin kaipaavat lisää ja parempaa työelämäopetusta. Lähes 70 prosenttia pitää erittäin tärkeänä, että tutkintoihin sisältyy työelämäopetusta.

– Kaikkiin koulutusohjelmiin pitäisi saada mukaan pakollinen työelämätiedon osuus, jotta asia ei olisi vain opiskelijan oman aktiivisuuden ja oppilaitoksen valveutuneisuuden varassa, Koskimaa sanoo.

Kysely toteutettiin alkuvuodesta, ja siihen vastasi yli 1 500 ammattikorkeakouluopiskelijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.