Ammatillisen koulutuksen tiloja menee purkuun tuhannen omakotitalon verran

Tilavähennysten taustalla opiskelijoiden väheneminen ja rahoitusleikkaukset.

Ammatillisen koulutuksen tiloja puretaan tulevina vuosina yli tuhannen keskikokoisen omakotitalon verran, selviää Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn tekemästä jäsenkyselystä. Kyselyyn vastanneet aikovat purkaa yhteensä 131 000 neliömetriä kaikkiaan 60 kiinteistössä.

AMKEn kyselyyn vastasi 36 monialaista koulutuksen järjestäjää. Ne kouluttivat viime vuonna yhteensä 62 prosenttia kaikista ammatillisen koulutuksen opiskelijoista. Mukana oli koulutuksen järjestäjiä ympäri Suomen, ei kuitenkaan suurimmista kaupungeista.

Kaiken kaikkiaan vastaajat aikovat luopua yli 370 000 neliöstä.

– Keskimäärin nykyisistä tiloista lähtee 18 prosenttia. Yksittäisten koulutuksen järjestäjien suunnitelmat vaihtelevat 5 ja 44 prosentin välillä, kertoo AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen tiedotteessa.

Tiloista luopumisen suunnitelmia oli 28:lla eli lähes 80 prosentilla vastaajista. Kyselyyn vastanneista koulutuksen järjestäjistä tyhjää tilaa on jo nyt 22:lla, yhteensä 162 000 neliötä.

Ilmiö on valtakunnallinen, sillä kyselyn mukaan vähennyspäätöksiä on tehty jo ainakin 16 maakunnan alueella.

Opiskelijamäärä laskenut

Ensisijainen syy tilojen vähentämiseen oli vastaajien mukaan opiskelijoiden vähentyminen.

– Aikoinaan suomalaiset asuivat tässä maassa hajallaan. Silloin monelle pienelle paikkakunnalle on hyvinkin syrjäiselle seudulle perustettu oppilaitoksia. Tässä on vähän sama juttu kuin kyläkouluissa: 50-luvulla rakennettiin suurille ikäluokille joka kylään koulut. Kun suuret ikäluokat olivat käyneet koulunsa ja muuttivat kaupunkeihin, kouluja sitten 70-luvulla lakkautettiin, kuvailee Petri Lempinen Uutissuomalaiselle.

Yksi syy tilavähennyksiin ovat myös ammatillisen koulutuksen rahoituksen leikkaukset, sillä tilat lohkaisevat koulutuksen järjestäjien budjeteista merkittävän siivun.

– Jos palkkoihin menee kaksi kolmasosaa niin lopusta puolet menee tiloihin, arvioi Lempinen.

Kolmasosa kyselyyn vastanneista arvioi, että tilantarve vähentyy, kun ammatillisen koulutuksen reformi tulee voimaan. Uudistus muun muassa lisää työpaikoilla oppimista.

Muutama vastaaja kertoi yhdeksi tiloista luopumisen syyksi sisäilmaongelmat.

Purkuun ammattikoulujen tiloja menee sisäilmaongelmien lisäksi siksi, että niille on vaikea löytää ostajia.

– Tähän mennessä purkaneet ovat kertoneet, että purkaminen maksaa itsensä takaisin alle kahdessa vuodessa, kun tiloja ei tarvitse lämmittää. Niin hullulta kuin se tuntuukin, purkaminen kannattaa, sanoo Petri Lempinen.

AMKEn mukaan ammatilliseen koulutukseen räätälöidyt tilat sopivat usein huonosti muuhun käyttöön.

Jos ylimääräiset tilat saadaan myydyksi, niistä saatu hinta voi olla pienempi kuin niiden kirjanpitoarvo.

Ratkaisuna roskapankki

Ratkaisuna AMKE esittää, että tarpeettomille oppilaitoskiinteistöille perustettaisiin roskapankki, joka voisi ottaa hoitaakseen turhat kiinteistöt. Näin ylimääräiset tilat eivät rasittaisi koulutuksen järjestäjien taloutta.

– Kiinteistöalan ammattilaiset katsoisivat, mitä tällaisille kiinteistöille pitäisi tehdä ja miten yhteiskunta voisi niistä hyötyä. Nehän ovat yhteiskunnan omaisuutta ja yhteiskunta on ne rakennuttanut. Itse rakennuksilla ei useinkaan ole taloudellista arvoa, mutta maalla voi olla. Joissakin tapauksissa tiloille voisi olla muutakin käyttöä, sanoo Petri Lempinen Uutissuomalaiselle.

– Tilaongelma on edessä myös sosiaali- ja terveyspalveluissa, joten turhien julkisten kiinteistöjen arsenaalille voisi olla laajempaakin tarvetta, ehdotti AMKEn puheenjohtaja Leena Linnainmaa tiistaina Ammatillisen koulutuksen seminaarissa Turussa.

Uuttakin rakennetaan

Vaikka tilojen kokonaismäärä laskee, koulutuksen järjestäjät myös rakentavat uutta. Osa vanhoista rakennuksista puretaankin uusien, paremmin nykyiseen ja tulevaan käyttöön sopivien tilojen alta.

– Neliömäärät eivät lisäänny, mutta uusia tiloja tarvitaan, sanoo Petri Lempinen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .