Ammatillisesta koulutuksesta huolestuneet demarit vaativat kriisikokousta

Eduskunnan kyselytunnilla demarit tenttasivat kokoomuslaista opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta ammatillisen koulutuksen tilasta.

SDP:n mukaan ammatillisen koulutuksen uudistuksen toteutumisessa on ollut ongelmia. Puolue vaati opetusministeriä kutsumaan koolle kriisikokouksen, jossa pohdittaisiin, miten ammatillinen koulutus saataisiin jälleen kuntoon.

Vastauksessaan Grahn-Laasonen korosti pitävänsä tiiviisti yhteyttä ammatillisen koulutuksen kentän kanssa. Ministerin mukaan on tärkeää, että lainsäädännön kunnolliseen toimeenpanoon panostetaan.

–  Opiskelijat ihmettelevät kotona, kun heillä ei ole riittävästi opetusta. Vaikuttaa siltä, että meillä on käsillä vakava tilanne, ja kouluvuosi on vasta alkanut, SDP:n kysymyksen esittänyt Pilvi Torsti ihmetteli.

Grahn-Laasosen mukaan se, että nuori jää oman onnensa nojaan, on ammatillisen koulutuksen lainsäädännön vastaista.

Sanailua vanhoista teoista

Välihuudot yltyivät täysistuntosalissa, kun Grahn-Laasonen viittasi vastauksissaan pariin kertaan edellisen hallituskauden toimiin.

Grahn-Laasonen totesi esimerkiksi, että "tehty reformi on parempi kuin ei reformia ollenkaan", kun kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) kritisoi uudistukseen jääneitä valuvikoja. Gustafsson toimi opetusministerinä vuosina 2011–2013.

Kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) mukaan nykyisen hallituksen ministerien pitäisi kantaa vastuuta teoistaan.

–  Teillä on nyt kolme ja puoli vuotta ollut kaikki valta Suomessa järjestää myös ammatillinen koulutus, Heinäluoma sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.