Ammattijärjestöt: Työnantajat sekaantuvat luottamusmiesvaaleihin

Työntekijäjärjestöt syyttävät työnantajia sekaantumisesta luottamusmiesvaaleihin useilla eri työpaikoilla Suomessa. Lain mukaan luottamusmiehen valinta kuuluu yksin ammattiliittoon järjestäytyneille työntekijöille.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n lakimiehen Anu-Tuija Lehdon mukaan vaaleihin puuttuminen on Suomessa uusi mutta ei kovin yleinen ilmiö.

–Toisaalta näyttää siltä, että se on lisääntymään päin, Lehto sanoo.

Epäasiallista vaaleihin puuttumista tapahtuu yleisimmin palvelu- ja kuljetusaloilla, arvioivat Palvelualojen ammattiliiton PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen ja Auto- ja kuljetusalan ammattijärjestön AKT:n järjestö- ja koulutussihteeri Esa Tuominen.

–Työnantaja haluaisi sellaisen luottamusmiehen, jonka kanssa voisi katsoa erilaisia rikkomuksia sormien läpi, Tuominen sanoo.

Työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen pitää vaaleihin sekaantumista lähes ainutlaatuisena sodanjälkeisen Suomen historiassa.

–Näkyviä luottamusmiesvalintoihin puuttumisia ei ollut edes silloin, kun Suomessa oli paineita kommunismin noususta toisen maailmansodan jälkeen. Työnantajat eivät yleensä puuttuneet valintoihin myöskään radikaalien taistolaisten aikaan 1960–1970-luvuilla. Järjestäytyneessä kentässä periaate on ollut itsestäänselvyys, Tiitinen sanoo.

Vantaan Myyrmäen K-Citymarketin ruokakaupassa (Food Paradise Oy) on PAMin mukaan järjestetty tuloksetta jo kolmet luottamusmiesvaalit vajaan vuoden sisällä. Kauppias ja entiset työntekijät ovat erimielisiä tilanteeseen johtaneista syistä.

Myös Keravalla toimivan Tuko Logistics Osuuskunnan pääluottamusmies Kim Savolainen syyttää työnantajaa halusta vaihtaa luottamusmiehet uusiin. Työnantajan edustaja kiistää väitteen.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Uusimmat

Kotimaa

Matkustaja jäi pysäkille Jyväskylässä, kun paikallisbussin kuljettaja ei huolinut 50 euron seteliä – viimeisin väärennystapaus vain viikon takaa

Vanhusten turvapuhelimissa käyttökatko tiistain ja keskiviikona välillä – "Aina voi soittaa hätänumeroon, jos turvapuhelin ei yhdistä"

Muuttohaukka hyötyi alkukesän lämmöstä – maakotkalla huono pesintävuosi

Kirkkovaltuuston nykyinen puheenjohtaja oli suosituin Perhon seurakuntavaaleissa

Karstulaan valittiin vahvasti naisvaltainen kirkkovaltuusto – kaikki kolme miesehdokasta pääsivät kuitenkin läpi

Yrittäjä Timo Wenell ponnahti Virtain kirkkovaltuustoon ja kerralla kärkipaikalle tasan 100 äänellä

Isä uhkasi tyttärensä 16-vuotiasta poikaystävää puukolla ja kurkunleikkausliikkeellä Jyväskylässä

Juuse-pojan korvatulehduskierre ei katkennut antibiooteilla – Kiukkosten perheessä valvottiin öisin neljä kuukautta, kunnes apu lopulta löytyi

Lähes koko maa on lumeton – lunta vähiten liki 60 vuoteen tähän aikaan vuodesta

Akavan hallitus saa vielä perata päätöksensä jättää Fjäderin luottamusäänestys järjestämättä – keskustelu puheenjohtajan asemasta kipunoi vielä liittokokouksessakin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.