Ammattijärjestöt: Työnantajat sekaantuvat luottamusmiesvaaleihin

Työntekijäjärjestöt syyttävät työnantajia sekaantumisesta luottamusmiesvaaleihin useilla eri työpaikoilla Suomessa. Lain mukaan luottamusmiehen valinta kuuluu yksin ammattiliittoon järjestäytyneille työntekijöille.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n lakimiehen Anu-Tuija Lehdon mukaan vaaleihin puuttuminen on Suomessa uusi mutta ei kovin yleinen ilmiö.

–Toisaalta näyttää siltä, että se on lisääntymään päin, Lehto sanoo.

Epäasiallista vaaleihin puuttumista tapahtuu yleisimmin palvelu- ja kuljetusaloilla, arvioivat Palvelualojen ammattiliiton PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen ja Auto- ja kuljetusalan ammattijärjestön AKT:n järjestö- ja koulutussihteeri Esa Tuominen.

–Työnantaja haluaisi sellaisen luottamusmiehen, jonka kanssa voisi katsoa erilaisia rikkomuksia sormien läpi, Tuominen sanoo.

Työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen pitää vaaleihin sekaantumista lähes ainutlaatuisena sodanjälkeisen Suomen historiassa.

–Näkyviä luottamusmiesvalintoihin puuttumisia ei ollut edes silloin, kun Suomessa oli paineita kommunismin noususta toisen maailmansodan jälkeen. Työnantajat eivät yleensä puuttuneet valintoihin myöskään radikaalien taistolaisten aikaan 1960–1970-luvuilla. Järjestäytyneessä kentässä periaate on ollut itsestäänselvyys, Tiitinen sanoo.

Vantaan Myyrmäen K-Citymarketin ruokakaupassa (Food Paradise Oy) on PAMin mukaan järjestetty tuloksetta jo kolmet luottamusmiesvaalit vajaan vuoden sisällä. Kauppias ja entiset työntekijät ovat erimielisiä tilanteeseen johtaneista syistä.

Myös Keravalla toimivan Tuko Logistics Osuuskunnan pääluottamusmies Kim Savolainen syyttää työnantajaa halusta vaihtaa luottamusmiehet uusiin. Työnantajan edustaja kiistää väitteen.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.