Ammattiliitto Pro valottaa jatkotoimiaan rahoitusalan kiistassa

Rahoitusalan työntekijät ja työnantajat vääntävät siitä, pitäisikö työnantajalla olla oikeus määrätä ihmisiä viikonlopputöihin vai ei.

Ammattiliitto Pron on tänään määrä kertoa jatkotoimistaan rahoitusalan kiistassa.

Pro ja nordealaisten Nousu torjuivat perjantaina valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoehdotuksen. Ehdotus olisi kelvannut ylempien toimihenkilöiden YTN:lle sekä työnantajien edustajille Finanssialalle ja Palvelualojen työnantajat Paltalle.

Rahoitusalan työntekijät ja työnantajat vääntävät siitä, pitäisikö työnantajalla olla oikeus määrätä ihmisiä viikonlopputöihin vai ei. Kiista on jatkunut joulukuusta lähtien.

Helteen sovintoesitys lähti siitä, että viikonlopputyön käyttöönotosta olisi ensisijaisesti sovittu paikallisesti. Jos paikallisia ratkaisuja ei olisi saavutettu, olisi työantajalla tietyin rajoituksin mahdollisuus määrätä toimihenkilöitä viikonlopputöihin.

Viikonlopputyön määrä olisi rajattu yhteen viikonloppuun kuukaudessa ensi vuoden heinäkuun loppuun saakka. Painavasta henkilökohtaisesta syystä rahoitusalan toimihenkilöt olisivat voineet kieltäytyä viikonlopputyöstä.

Ammattiliitto Pro katsoo, että sovintoesityksessä työnantaja olisi saanut yksinmääräämisoikeuden, jota liitto ei voi hyväksyä. Työntekijäpuoli haluaisi, että viikonlopputöistä sovittaisiin paikallisesti, koska tarve vaihtelee paljon yrityksittäin.