Ammattiliittoihin hurjasti uusia jäseniä – "Hallituksen linja viimeinen niitti"

Useiden ammattiliittojen jäsenmäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti kahden viime viikon aikana. Jäsenmäärät lähtivät nousuun heti, kun hallitus esitti palkansaajiin kohdistuvat leikkausehdotukset kaksi viikkoa sitten tiistaina (8.9.). Tämä selviää Keskisuomalaisen isoimmille ammattiliitoille tekemästä kyselystä. Siihen vastasi 13 ammattiliittoa, joista 12:ssa jäsenmäärä on kasvanut poikkeuksellisen kiivaasti. Ainoastaan yhdestä ammattiliitosta, Tekniikan Akateemisista, kerrotaan eronneita olleen viikoilla 37 ja 38 liittyneitä enemmän.

Merkittävän paljon uusia jäseniä ovat saaneet muun muassa Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. PAMiin liittyi kahden viikon aikana noin 2 000 työssäkäyvää jäsentä. Liiton jätti noin 340 henkilöä. Viime vuonna vastaavana ajankohtana PAMiin liittyi noin 500 ja siitä erosi noin 400 jäsentä.

Järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen sanoo, että henkilökunta on kirjannut uusia jäseniä rekisteriin ylitöinä, ja poikkeuksellinen ruuhka on johtanut sisäisiin järjestelyihin liitossa. Myös jäsenhakemusten käsittelyajat ovat pidentyneet.

– Raivo ja suunnaton ärtymys kuvaavat uusien jäsenten tuntemuksia tällä hetkellä. Hallituksen räikeä linja ilmoittaa yksipuolisesti pakkolaista ja työmarkkinaosapuolten sopimista asioista oli viimeinen niitti. Moni on kommentoinut, että nyt tuli mitta täyteen, Lehikoinen sanoo.

Hänen mukaansa moni on halunnut osoittaa tukensa ammattiliitolle liittymällä jäseneksi. Eniten vastustetaan sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkauksia, sillä suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee muun muassa kaupan ja ravintolan aloilla, joissa tehdään vuorotyötä.

– Liittymisaalto voi olla pelkoa oman työpaikan puolesta ja tulevaisuudesta, mutta pelkoa myös siitä, että jos tämä on mahdollista, niin mikä muu on lisäksi mahdollista, hän toteaa.

Metalliin viikossa tuplaten jäseniä

JHL:ssä hallituksen esiintulon jälkeen uusia palkansaajajäseniä on kirjattu 930, eronneita puolestaan 400. Jäsenpalvelupäällikkö Pertti Paajanen sanoo, että viime vuonna samaan aikaan JHL:ään liittyi 370 ja siitä erosi 320 jäsentä.

Sama ilmiö näkyy myös Metallityöväen liitossa, jossa uusia jäseniä on tullut normaaliin viikkoon nähden tuplasti enemmän. Järjestöpäällikkö Vesa Aallosvirta raottaa tilastoja, joiden mukaan kaksi viime viikkoa ovat tuoneet liitolle 310 uutta jäsentä. Eronneita kirjattiin 70.

– Keskimäärin meille tulee 70 ja lähtee 40 jäsentä viikossa. Siihen verrattuna kasvua on valtavasti, ja se alkoi kaksi viikkoa sitten tiistaina heti, kun hallitus kertoi säästötoimista, Aallosvirta sanoo.

Tehyssä tonni rikki

Merkittävää kasvua on ollut lisäksi sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyssä, jonne on kirjattu tiistain 8.9. jälkeen yli 1 000 uutta jäsentä. Ammattiliitto Prosta kerrotaan, että viime viikolla jäseniä liittyi päivässä yhtä paljon kuin normaalisti viikossa. Kahdessa viikossa Prohon liittyi yli 600 palkansaajaa. Kehittämispäällikkö Annemarje Salosen mukaan liittymistahti jatkuu edelleen vilkkaana.

– Olemme eläneet pitkään sellaisia aikoja, jossa palkat ja lisät tulevat annettuina. Ei ole voitu kuvitellakaan, että tässä asiassa mennään takapakkia. Tämä on havahduttanut ihmisiä, Salonen sanoo.

Näin ammattiliitot kertovat jäsenkasvustaan:

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL: 9.9.–18.9. liittyi 930 ja erosi 400 jäsentä. Viime vuonna samaan aikaan liittyi 370 ja erosi 320 henkilöä. Jäseniä 225 000.

Palvelualojen ammattiliitto PAM: 8.9.–18.9. liittyi noin 2 000 ja erosi 340 jäsentä. Viime vuonna samaan aikaan liittyneitä noin 500 ja eronneita 400 henkilöä. Jäseniä 232 000.

Metallityöväen liitto: 8.–17.9. liittyi 310 ja erosi 70 jäsentä. Normaalisti Metalliliittoon liittyy viikossa keskimäärin 70 ja eroaa 40 henkilöä. Jäseniä 144 000.

Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM: 8.–18.9. liittyi reilut 100 uutta jäsentä, eronneita alle 10. Liittyvien ja eroavien lukumäärä pysyy läpi vuoden vakiona. Esimerkiksi koko elokuun aikana TEAMiin liittyi 233 ja siitä erosi 72 henkilöä. Jäseniä 58 000.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy: 8.–21.9. liittyi 1 009 ja erosi 11 jäsentä. Normaalisti viikossa uusia jäseniä liittyy muutamista kymmenistä muutamiin satoihin. Esimerkiksi viime vuoden syyskuussa liittyi kaikkiaan 650 ja erosi 158 jäsentä. Jäseniä 160 000.

Ammattiliitto Pro: 8.–21.9. liittyi 647 uutta jäsentä, eroja 63. Normaalisti Prohon liittyy kahdessa viikossa yhteensä 100 uutta jäsentä. Eronneita on joitakin kymmeniä viikossa. Jäseniä 120 000.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: Tarkkoja jäsenlukuja ei haluttu antaa, mutta liitosta todettiin, että hallituksen leikkausesitysten jälkeen viime viikon loppuun mennessä uusia jäseniä on tullut 45 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Jäseniä 86 000.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty: 8.–18.9. uusia jäseniä kirjattu noin 250. Luku on kolminkertainen vastaavaan ajankohtaan verrattuna viime vuonna. Eronneiden jäsenten määrää on vaikea arvioida ennen kuun vaihdetta, jolloin jäsenyydet yleensä päätetään. Arvio on tämän hetkisen tilanteen perusteella, että eronneita on vähemmän kuin normaalisti. Jäseniä 60 000.

Palkansaajajärjestö Pardia: Siihen kuuluu 25 jäsenjärjestöä, joista 15 järjestön rekisteriä hoidetaan keskitetysti Pardiassa ja muut hoitavat rekisterinsä itse. Koottua tilastoa jäsenistä ei ole. Uusia jäseniä on normaaliin syyskuiseen ajanjaksoon verrattuna liittynyt noin kuusinkertainen määrä. Eronneiden määrä on samalla tasolla kuin normaalisti. Jäseniä 55 000.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ: 8.–18.9. kirjattiin 353 uutta jäsentä. Jäsenyyden päätti 110 henkilöä. OAJ:hin liittyy eniten jäseniä heinä–elokuussa, sillä suurimmalla osalla alkaa työt kesän lopussa. Kesäkuukausien ulkopuolella tavallisina viikkoina liittoon liittyy joitakin kymmeniä uusia jäseniä. Tavallisesti jäseniä eroaa vaihteleva määrä viikosta ja kuukaudesta riippuen. Jäseniä 121?000.

Tekniikan akateemiset TEK: 8.–21.9. liittyi 117 jäsentä, joista 49 on uusia jäseniä. Loput heistä opiskelijoita, jotka siirtyivät opiskelijajäsenyydestä varsinaiseksi jäseneksi. Eronneita on kaikkiaan 161 jäsentä. Eli poikkeuksellisesti liitto menetti 44 jäsentä enemmän kuin liittoon liittyi. Normaalisti liittymisiä ja eroamisia tulee lähes saman verran. Jäseniä 73 000.

Insinööriliitto: Järjestöjohtaja Mikko Wikstedtin mukaan liittoon liittynyt enemmän henkilöitä kuin normaalisti, tarkkoja lukuja ei ole saatavilla. Uusia jäseniä on liittynyt joitakin kymmeniä päivässä, mikä on tavallista enemmän. Eroluvuissa ei ole merkittävää muutosta. Jäseniä 70 000.

Suomen Ekonomit: 8.–21.9. uusia jäseniä kirjattiin 88, eronneita 23. Viime vuonna vastaavaan aikaan liittyneitä oli 62 ja eronneita 8. Jäseniä 50 000.

Ammattiliittojen ilmoittamat luvut koskevat työssäkäyviä jäseniä, opiskelijajäsenet on rajattu niistä pois.

Palkansaajajärjestöt puivat työmarkkinatilannetta

Uusimmat

Kotimaa

Sairaalassa lyötiin lasiluukku kiinni ja lääkäri pisti rahat omaan taskuunsa – Kela maksaa suomalaisten hoitokuluja Euroopassa jo 10 miljoonalla vuodessa

5g-verkkoja alkaa valmistua – laitteet ja sovellukset vasta tulossa

Perusoikeudet toteutuvat useimpien suomalaisten mielestä jokseenkin riittävästi – vahvimmalla pohjalla kokoontumisvapaus, heikoimmalla oikeus toimeentuloon ja huolenpitoon

Mönkijä törmäsi penkkaan ja kaatui, kuljettaja loukkaantui vakavasti

Terassit valtaavat satakunta neliötä lisätilaa Jyväskylän keskustassa – katso, mitkä ravintolat ovat saamassa toiveensa läpi

Marko Jantunen liikutti lapsia Längelmäellä – illalla ex-jääkiekkoilija luennoi aikuisille päihdehelvetistään

Jyväskylässä marssitaan ilmaston puolesta 30. maaliskuuta

Kansainvälinen harjoitus vie yöunet mutta antaa lisämotivaatiota: "Nyt pitää näyttää ammattisotilaille" – Katso kuvasarja "helvetinkoneista" ja sotilaista Ruotsissa

Erikoinen riita repesi eläkeläisten pilkkikisoissa Säynätsalossa: Teemu Torssonen saapui muistuttamaan eläintensuojelusta, paikalle myös poliisi

Väitös: Myös tekemättä jättäminen voi olla tarkoituksellista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.