Ammattimainen airbnb-toiminta nakertaa hotellibisnestä – "Harmaata taloutta puhtaimmillaan"

Kotimajoitus on edullinen ja parhaimmillaan viehättävä, paikallista arkiasumista avaava vaihtoehto hotelleille, ja se kasvattaa suosiotaan koko ajan. On sohvasurffausta ja on airbnb:tä. Osa majoittajista toimii rehdisti, mutta osa liikkuu harmaan talouden rajoilla tai jättää kokonaan maksamatta verot majoitustoiminnasta.

Kauppalehti kertoi hiljattain, että Verohallinnon mukaan joka kolmas suomalainen airbnb-vuokraaja ei ilmoita verottajalle vuokra­tuloistaan.

Maailmanlaajuinen airbnb-yhteisö muodostuu ihmisistä, jotka vuokraavat irlantilaisen Airbnb-yrityksen välityksellä sen verkkosivuilla asuntojaan matkailijoille.

– Airbnb:stä ei ole tilastoja saatavilla, ja he kieltäytyvät julkaisemasta tietoja. Media joskus kartoittaa kohteita, mutta se ei vielä kerro mitään siitä, kuinka paljon niissä on yöpymisiä. Osa kohteista on sellaisia, että ihmiset vuokraavat kotejaan vain hetkeksi lomansa ajaksi, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Tällainen toiminta ei häiritse, mutta yhä lisääntyvä ammatti­toiminta nakertaa suoraan hotelli­bisnestä.

– Sen sijaan että sijoittaja ostaisi hotellirakennuksen ja ryhtyisi pyörittämään sitä lainsäädännön edellytyksin, hän ostaakin useita huoneistoja eri puolilta kaupunkia ja vuokraa niitä omilla säännöillään, Lappi sanoi.

Airbnb-majoituksen vuorokausihinta vaihtelee muutamasta kympistä moniin satoihin euroihin. Tarjolla voi olla vuodepaikka, kokonainen kaupunkiasunto tai vaikka asuntolautta.

Noin vuosi sitten Airbnb ilmoitti tavoittelevansa yksityisasiakkaiden lisäksi myös liikematkustajia, eli kilpailu vain kovenee.

– Joissain Euroopan maissa toimintaan on jo puututtu lainsäädännöllä. Muun muassa Madrid on kieltänyt airbnb-toiminnan keskustassa kokonaan, Lappi kertoi.

Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat nousseet niin paljon, etteivät paikalliset asukkaat enää pysty asumaan keskustassa, kilpailutilanne on epäreilu ja myös muiden alojen yrittäjät ovat vaatineet toiminnan suitsimista.

– Jos airbnb-käytössä oleva kohde on vaikka puolet ajasta tyhjillään, se näivettää myös alueen pieniä palvelualan liikkeitä, Lappi kertoo.

Suomessakin ammattimainen toiminta kasvaa koko ajan.

– Kilpailuetu on todella houkutteleva, koska Suomi on kireän verotuksen maa ja samaan aikaan majoitusliiketoiminta on tiukkaan säännelty. Räikeimmillään huoneita vuokrataan, mutta tuloja ei ilmoiteta verottajalle lainkaan, Lappi toteaa.

– Hotellit joutuvat tulevaisuudessa tarkasti harkitsemaan pitkän aikavälin investointeja, jos harmaa majoitustoiminta kasvaa.

Ammattimaiset airbnb-yrittäjät olisi Lapin mielestä saatava samalle viivalle hotelliyrittäjien kanssa.

– Malli voisi olla saman tyyppinen kuin taksialalla Überin suhteen. Varsinaisen taksitoiminnan sääntelyä purettiin ja über-toiminnan sääntöjä kiristettiin. Myös majoitusalalla pitäisi ensin purkaa lainsäädäntöä ja tuoda ammattimainen airbnb-toiminta samojen sääntöjen piiriin kuin hotelliliiketoiminta, Lappi esittää.

Aivan ensimmäisenä Lapin mukaan pitäisi velvoittaa Air­bnb ilmoittamaan vuosittain vero­viranomaisille ne tulot, mitä heidän välityksellään on hankittu.

– Kun tuloja ei ilmoiteta eikä veroja makseta, kyse on harmaasta taloudesta puhtaimmillaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .