Amnesty: Kuntapäättäjillä puutteelliset tiedot naisiin kohdistuvasta väkivallasta

Järjestön mukaan joka kolmas Suomessa asuva nainen kokee väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppanin taholta.

Suomessa useiden kuntapäättäjien tiedoissa naisiin kohdistuvasta väkivallasta on vakavia puutteita, kertoo Amnesty International. Asia ilmenee ihmisoikeusjärjestön kunnissa tekemästä kyselystä.

Amnesty arvioi, että tietojen puutteellisuus heijastuu palvelujen tasoon ja riittämättömiin budjetteihin.

Järjestön mukaan joka kolmas Suomessa asuva nainen kokee väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppanin taholta. Vuosittain lähes neljäsosa naisista kokee seksuaalista häirintää. Silti osa kuntapäättäjistä epäilee yhtä ongelman laajuutta.

Amnesty kertoo, että vain harvassa kunnassa on selvitetty naisiin kohdistuvan väkivallan yleisyyttä. Vaikka väkivaltatyön parissa toimivat kuntien työntekijät ja järjestöt tuntevat ongelman vakavuuden, ei viesti kulje kuntapäättäjille.

– Kuntien on syytä kerätä, ylläpitää ja hyödyntää paikallisia tilastoja väkivallan esiintyvyydestä. Naisiin kohdistuvan väkivallan tehokas torjuminen edellyttää sen erityispiirteiden huomioimista, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Pia Puu Oksanen tiedotteessa.

Lisäksi Amnesty korostaa vähemmistöjen ja erityisryhmien huomioimista. Sen mukaan nuoret, ikääntyneet, vammaiset sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat naiset tarvitsevat kohdennettuja palveluja. Erityisiä tarpeita voi olla myös esimerkiksi turvapaikanhakijoilla ja muilla suomea heikosti puhuvilla naisilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.