Amnesty: Todisteet P-Korean ihmiskokeista kiinnostaisivat laajasti

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin mukaan mahdollisilla uusilla todisteilla Pohjois-Korean ihmiskokeista voisi olla paljonkin merkitystä, sillä toistaiseksi todisteita on pidetty riittämättöminä.

– Jos todisteita löytyy, on useampi taho, joilla on varmasti mielenkiintoa tutustua niihin, koska viitteitä ja epäilyjä on esitetty, muttei riittävästi todisteita, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen STT:lle.

YK olisi Mehtosen mukaan yksi kiinnostuneista tahoista.

Esimerkiksi YK:n tutkintakomissio on tutkinut asiaa mutta todennut, ettei riittävän pitäviä todisteita toistaiseksi ole.

Amnestylla ei ainakaan toistaiseksi ole tietoa pohjoiskorealaisesta tutkijasta, jonka kerrotaan loikanneen Suomeen ja pitävän todisteita hallussaan. Mehtosen mukaan on hyvin vaikea tietää, miksi tutkija olisi päätynyt juuri Suomeen, jos tiedot pitävät paikkansa.

– On hyvin tilannekohtaista ja joskus summittaistakin, mihin ihminen päätyy. Se riippuu muun muassa siitä, millaisessa asemassa hän on ja keitä ihmisiä hänellä on ympärillään.

Amnestyn näkemys on, että Pohjois-Koreassa on syyllistytty rikoksiin ihmisyyttä vastaan, ja näihin kuuluisivat myös epäillyt ihmiskokeet.

– Jos niistä löytyy todisteita, se on jälleen kerran yksi lisäsyy turvallisuusneuvostolle reagoida tilanteeseen: joko siirtää se kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkittavaksi tai perustaa oma ad hoc -tuomioistuin Pohjois-Korean tilanteelle. Koska me lähdemme siitä, että ihmiset on saatava vastuuseen niistä teoista, Mehtonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.