Amnesty: Todisteet P-Korean ihmiskokeista kiinnostaisivat laajasti

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin mukaan mahdollisilla uusilla todisteilla Pohjois-Korean ihmiskokeista voisi olla paljonkin merkitystä, sillä toistaiseksi todisteita on pidetty riittämättöminä.

– Jos todisteita löytyy, on useampi taho, joilla on varmasti mielenkiintoa tutustua niihin, koska viitteitä ja epäilyjä on esitetty, muttei riittävästi todisteita, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen STT:lle.

YK olisi Mehtosen mukaan yksi kiinnostuneista tahoista.

Esimerkiksi YK:n tutkintakomissio on tutkinut asiaa mutta todennut, ettei riittävän pitäviä todisteita toistaiseksi ole.

Amnestylla ei ainakaan toistaiseksi ole tietoa pohjoiskorealaisesta tutkijasta, jonka kerrotaan loikanneen Suomeen ja pitävän todisteita hallussaan. Mehtosen mukaan on hyvin vaikea tietää, miksi tutkija olisi päätynyt juuri Suomeen, jos tiedot pitävät paikkansa.

– On hyvin tilannekohtaista ja joskus summittaistakin, mihin ihminen päätyy. Se riippuu muun muassa siitä, millaisessa asemassa hän on ja keitä ihmisiä hänellä on ympärillään.

Amnestyn näkemys on, että Pohjois-Koreassa on syyllistytty rikoksiin ihmisyyttä vastaan, ja näihin kuuluisivat myös epäillyt ihmiskokeet.

– Jos niistä löytyy todisteita, se on jälleen kerran yksi lisäsyy turvallisuusneuvostolle reagoida tilanteeseen: joko siirtää se kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkittavaksi tai perustaa oma ad hoc -tuomioistuin Pohjois-Korean tilanteelle. Koska me lähdemme siitä, että ihmiset on saatava vastuuseen niistä teoista, Mehtonen sanoo.