Analyysi: Tähtien asennotkin karkaavat kohta Stubbilta Orvon tueksi

Tällä hetkellä näyttää, että tähtien asennotkin asettuvat vastustamaan istuvan puheenjohtajan jatkokautta.

Sisäministeri Petteri Orvon vahva tuki kokoomuksen puheenjohtajakisassa on nyt julkista ja varmaa.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori kertoi tänään odotetusti, että hän tukee puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi Orpoa. Kahden vuoden takaisista puheenjohtajakisaajista toinen, eduskunnan varapuhemies Paula Risikko ilmaisi tukensa jo viime viikolla.

Eduskuntaryhmästä Orvon julkisia tukijoita on reilusti enemmän kuin Stubbin ja lisää on ilmaantuvassa vielä ennen kesäkuun puoluekokousta.

Tällä hetkellä näyttää, että tähtien asennotkin asettuvat vastustamaan istuvan puheenjohtajan jatkokautta: vielä maaliskuun puolessa välissä enemmistö puolueen piirijohtajista piti todennäköisimpänä, ettei kukaan lopulta haasta Stubbia puoluekokouksessa.

Orpo on saanut pyrinnöilleen jo tässä vaiheessa lähes järeimmän mahdollisen julkisen tuen kokoomuksen sisältä. Kansanedustajistakin esimerkiksi puolueen entinen puheenjohtaja Pertti Salolainen kuuluu tukijoihin.

Kaikkein raskaimmasta sarjasta – puolueen kunniapuheenjohtajat ja tasavallan presidentit – julkisia tuenilmauksia ei sentään ole luvassa.

– Tuen istuvaa puoluejohtoa, johon kummatkin pääehdokkaat kuuluvat, sekä itse puheenjohtaja Stubb että hänen avustajansa Orpo. Tuen puoluejohtoa sen työssä, kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja nykyinen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen kommentoi puhelimitse tänään.

Suominen vakuuttaa, ettei ole tulossa ulos jomman kumman pääehdokkaan tukemisella.

Sitä ei tee kokoomustaustainen presidenttikään. Niinistön ja entisen ulkoministerin Stubbin viileät välit eivät kuitenkaan ole valtakunnan salaisuus. Sekin painanee jotain puoluekokousväen puntaroinnissa.

Stubb esimerkiksi puuttui puolueiden puheenjohtajien ja Niinistön tapaamisesta helmikuussa, jolloin USA:n osallistuminen nyt meneillään oleviin puolustusvoimien harjoituksiin oli noussut julkisuuteen. Niinistö taas piikitteli vuosi sitten Stubbin suusta tiuhaan kuulunutta väitettä, että politiikka on rikki.

Orpo on noussut kokoomuksen puheenjohtajakisassa niin selväksi ennakkosuosikiksi, että hän joutuu jo toppuuttelemaan ja muistuttamaan, että lopullisen valinnan tekevä puoluekokousväki on hyvin itsenäistä päätöksenteossaan.

Kun merkittävät tukijat ja pari vuotta sitten nähty hurmos ovat poissa, Stubbin oljenkorreksi on jäämässä puoluekokousväen lojaalius istuvaa puheenjohtajaa kohtaan – ei niinkään Stubbia itseään.

Tämän päivän kommenteista päätellen Stubb tarrautuu lujasti oljenkorteensa.

– Sanotaanko näin, että ei kannata koskaan aliarvioida kokoomuskentän lojaalisuutta puolueelle, Stubb kommentoi Vapaavuoren tuenilmauksen jälkeen.

Tutkija: Stubbin peli ei ole vielä menetetty

Kokoomuksen Lepomäki: Katainenkaan ei ollut ennakkosuosikki

Stubb ei yllättynyt Vapaavuoren tuesta Orvolle