Anarkistit ja poliisi kahakoivat vappuna - katso video

Poliisi kohteli anarkisteja väkivaltaisesti ja rikkoi heidän perusoikeuksiaan Helsingin vappumarssin yhteydessä, anarkistien lakitukiryhmä kertoo.

Ryhmän mukaan mellakkapoliisi saartoi anarkistit ennen marssin alkua ja esti anarkisteja osallistumasta vappumarssille.

- Muun kulkueen lähdettyä poliisi rynnäköi saartamaansa joukkoon ja teki mielivaltaisia kiinniottoja. Kuusi ihmistä raahattiin pois väkivaltaisesti. Poliisi löi yhtä kiinniotetuista kasvoihin vielä kiinnioton jälkeen. Poliisi myös töni sekä iäkkäämpää liikuntavammaista että lapsen kanssa marssirivistöön saarrettua osallistujaa, anarkistien lakitukiryhmä kertoo tiedotteessaan.

- Kiinniotot ja saarto kohdistettiin vaan yhteen ryhmään, se rikkoo perusoikeutta mielipiteenilmaisuun,  kertoo marssille osallistunut Olga Heikkilä.

Anarkistien mukaan poliisi takavarikoi lippuja ja esitti niin sanottuja astaloita kiinniottojen syyksi. Kaikilla marssiin osallistuneilla ryhmillä oli lippuja, mutta ainoastaan anarkistien lippuja takavarikoitiin.

Anarkistien lakitukiryhmä kertoo tiedotteessaan, että anarkistien tarkoitus oli marssimalla osallistua yhteiseen työväen perinteeseen, johon anarkismikin historiallisesti pohjaa.

Anarkistien blokkiin osallistui monenlaisia ihmisiä, joista suurin osa ei ollut naamioituneita. Poliisi on antanut mediassa ymmärtää anarkistien olevan uhka muille marssijoille ja marssin seuraajille.

Helsingissä erimielisyyttä anarkistien paikasta marssijonossa

Vasemmistonuoret: poliisi takavarikoi punalippuja lyömäaseina

Helsingin poliisi irrottelee somessa vappuna