Andersson kehui puolueiden demokratiaa Suomi-Areenassa – "Perussuomalaisten jäsenet onnistuivat muuttamaan hallituksen kokoonpanoa"

Vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin mukaan julkisessa keskustelussa on jäänyt liian vähälle huomiolle se, että puolueet ovat demokraattisia yhteisöjä, jossa jäsenistöllä voi olla jopa enemmän valtaa kuin äänestäjillä.

– Perussuomalaisten jäsenet onnistuivat muuttamaan koko edellisen hallituksen kokoonpanoa, Andersson kertoi Suomi-Areenan tilaisuudessa tiistaina ja jatkoi.

– Me suoritimme neuvoa-antavan äänestyksen hallitukseen menosta. Kun puolueet kehittävät sisäisiä osallistumisen muotoja, jäsenistön valta kasvaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, eduskunnan varapuhemies Juho Eerola jatkoi, että perussuomalaisten puoluekokouksen päätös puheenjohtajan vaihdoksesta on esimerkki siitä, että jäsenistöllä on valtaa. Jäsenistö vaihtoi puheenjohtajan, kun se oli tyytymätön hallituksen politiikkaan.

Puolueilla vastuu kokonaisuudesta

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoi, että Euroopassa erilaiset yhden asian liikkeet ovat horjuttaneet perinteisiä puolueita.

– Yhden asian liikkeet herättelevät puolueita ja päättäjiä siitä, mitkä asiat herättävät keskustelua ja toimintaa kansalaisten keskuudessa ja mihin pitää osata vastata. Brexit ja Ranskan keltaliivit ovat tästä ehkä näkyvimmät esimerkit Euroopan tasolla, Pirkkalainen sanoi ja jatkoi, että puolueiden tehtävänä on kantaa vastuu kokonaisuudesta, mitä myös Andersson korosti.

– Puolueiden roolia puoltaa vastuu eheästä kokonaisuudesta. Puolueet eivät ole vain eläkeläisten tai nuorten asialla. Ne huomioivat kaikkien ihmisten aseman omista aatteellisista lähtökohdistaan, Andersson sanoi.

– Eläkeläisten puoluetta on yritetty pistää pystyyn useita kertoja, mutta se ei ole yhdistänyt ihmisiä, puheenjohtaja Sari Essayah (kd.) sanoi.

Kansalaisaloitetta kehitettävä

Keskusteluun osallistuneet poliitikot korostivat kansalaisaloitteen merkitystä ja sen kehittämistä. He nostivat esiin myös kansalaisraadin yhtenä uutena vaikuttamiskeinona.

– Hallitusohjelmassa alennetaan kansalaisaloitteen ikärajaa. Voitaisiinko tarkastella myös äänestysikärajoja, kansanedustaja Mari Holopainen (vihr.) sanoi.

Eerola puolestaan torjui kansalaisaloitteen eduskuntaan etenemisen rajan, 50 000 allekirjoituksen, alentamisen. Hän nostaisi rajaa, jotta ei tulisi erilaisia "pilipalialoitteita".

Puolueet eivät ole katoamassa

Puolueiden on vaikea saada ihmisiä puoluetyöhön mukaan ja perinteisten puolueiden jäsenmäärät ovat laskeneet. Myös uudet vaikuttamiskanavat haastavat puolueita, mutta ne eivät tule katoamaan.

Puolueita tarvitaan niin kauan, kun Suomessa on edustuksellinen demokratia ja koko yhteiskunnallinen päätöksentekorakenne perustuu siihen, että puolueet asettavat ehdokkaita, joista valitaan ne ihmiset, jotka edustavat kansaa ja tekevät päätöksiä.

– Niin kauan me tulemme tarvitsemaan puolueita, koska meillä ole muuta mahdollisuutta esimerkiksi ehdokashankinnassa, kampanjoinnissa ja ylipäätään agendan luomisessa, mistä keskustellaan, kertoi erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskunnan tutkimuslaitokselta Uutissuomalaiselle.

Karimäen mukaan tuore tutkimus kertoo, että politiikka kiinnostaa kansalaisia. 2000-luvun alussa 53 prosenttia ilmoitti, että politiikka ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat. Nyt vastaava luku on 74 prosenttia, joten tässä on potentiaalia puolueille samoin kuin siinä, että puolueet kiinnostavat ihmisiä enemmän kuin henkilöt.

Karimäki juonsi tiistaina Suomi-Areenassa tilaisuuden, jossa poliitikot keskustelivat siitä, onko puolueiden aika ohi. He korostivat edustuksellisen demokratian merkitystä, mutta olivat valmiit kehittämään myös uusia vaikuttamiskanavia.

Essayahin mukaan myös puolueiden rakenteita on muutettava. Erilaiset säännöt määrittavät liikaa, miten puolueosastoja ja piirejä pyöritetään.

– Nuori ei odota, koska hän pääsee rahastonhoitajaksi paikallisosastoon.

Juttua muokattu. Muutettu otsikkoa klo 20.26.  Andersson käytti perussuomalaisia esimerkkinä puolueiden sisäisestä demokratiasta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .