Anne Berner valittiin odotetusti finanssijätti SEB:n hallitukseen – aloittaa tehtävässä kesäkuun alussa

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) valinta ruotsalaisen finanssijätti SEB:n hallitukseen varmistui odotetusti tiistaina. Berner aloittaa yhtiön hallituksessa kesäkuun alussa. Berner luopuu toimitusministerin tehtävästä viimeistään 31. toukokuuta, kertoi liikenne- ja viestintäministeriö valinnan jälkeen.

Tukholmassa kokoontunut yhtiökokous hyväksyi SEB:n viestintäjohtaja Frank Hojemin mukaan ehdotetut jäsenvalinnat ilman keskusteluja. Berner ei ollut itse paikalla yhtiökokouksessa.

Bernerin ehdokkuus SEB:n hallitustehtäviin tuli alkuvuodesta julki yllättäen ruotsalaispankin yhtiökokouskutsusta, ja asiasta syntyi kohu. Aluksi julkisuudessa oli epäselvyyttä, milloin Berner tarkalleen aloittaisi hallituspestinsä. Kohun keskellä tarkentui, että Berner aloittaisi yhtiön hallituksessa vasta kesäkuun alussa.

Bernerin ehdokkuus nousi esille helmikuussa eli ennen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eroilmoitusta ja muuttumista toimitusministeristöksi. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi tuolloin, että Bernerin hallitusjäsenyydessä SEB:ssä ei ole juridista ongelmaa, jos jäsenyys alkaa aikaisintaan huhtikuun lopussa.

Sipilä toivoo Berneriä eurovaaleihin

Sipilä kertoi aiemmin tiistaina toivovansa, että Berner lähtisi ehdolle EU-vaaleihin.

–  Sitä pitää kysyä Berneriltä. Mielellään, Sipilä kommentoi Bernerin mahdollista lähtöä EU-vaaleihin.

Sipilän mukaan SEB:n hallitusjäsenyydellä ei ole merkitystä mahdollisen EU-vaaliehdokkuuden kannalta.

–  Kyllä luottamustehtäviä on muillakin. Esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallituksissa tai hallintoneuvostoissa tai vastaavissa tehtävissä on nykyisiä meppejä, Sipilä totesi STT:lle.

Berner ei ole ehdolla kevään eduskuntavaaleissa. Hän ei ole vielä kertonut, onko hän ehdolla EU-vaaleissa. STT ei tiistaina tavoittanut Berneriä kommentoimaan asiaa.

Eduskuntavaalit pidetään Suomessa 14. huhtikuuta. Nykyinen toimitusministeristö hoitaa juoksevat ja kiireelliset asiat, kunnes uusi hallitus on saatu kasaan. Eurovaalipäivä on 26. toukokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.