Anne Berneristä liikenneministeri Sipilän hallitukseen

Keskusta järjesteli ministerisalkkunsa uusiksi. Ympäristöministerin tehtävät yhdistettiin sittenkin maatalousministerin salkkuun. Ministeriksi nousee Kimmo Tiilikainen.

Liikenne- ja viestintäministeriksi nousee yllätysnimi Anne Berner. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Vielä eilen kerrottiin, että ympäristöministerin tehtävät annettaisiin liikenneministerille.

Perhe- ja perusturvaministerin salkku jaetaan siten, että Juha Rehula hoitaa sitä ensimmäiset kaksi vuotta ja Annika Saarikko jälkimmäiset kaksi vuotta. Järjestely tehtiin Saarikon toiveesta. Hänellä on pieni lapsi.

Muut keskustaministerit ovat pääministeri Juha Sipilä, elinkeinoministeri Olli Rehn ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Hallituskolmikko joutui pitämään salkkujaosta ylimääräisen kokouksen tänään.

Eduskunta valitsi aiemmin Sipilän uudeksi pääministeriksi. Hän sai vaalissa 128 ääntä, 62 äänesti vastaan.

Tyhjää äänesti kaksi edustajaa, ja poissa oli seitsemän.

Tasavallan presidentti nimittää uuden hallituksen huomenna. Keskusta kertoo muut ministerinsä myöhemmin tänään. Keskustan edustajille tulevat elinkeinoministerin, ympäristö- ja liikenneministerin, perhe- ja perusturvaministerin, maa- ja metsätalousministerin sekä kunta- ja uudistusministerin tehtävät.

Kokoomus ja perussuomalaiset ovat jo julkaisseet omat ministerinsä. Kokoomuksen valtiovarainministeriksi tulee Alexander Stubb, opetus- ja kulttuuriministeriksi Sanni Grahn-Laasonen, sisäministeriksi Petteri Orpo ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi Lenita Toivakka.

Perussuomalaisista puolestaan puheenjohtaja Timo Soini ottaa ulko- ja eurooppaministerin salkun, Jussi Niinistöstä on tulossa puolustusministeri, Jari Lindströmistä oikeus- ja työministeri ja Hanna Mäntylästä sosiaali- ja terveysministeri.

Perussuomalaisten Lohela ehdokas puhemieheksi

Perussuomalaisten ehdokas eduskunnan puhemieheksi on toisen kauden kansanedustaja Maria Lohela. Eduskuntaryhmä päätti asiasta iltapäivällä. Eduskunta valitsee puhemiehen ja varapuhemiehet vaalilla huomenna.

Lohelaa esittänyt puolueen puheenjohtaja Timo Soini sanoi valinnan ratkenneen Lohelan pätevyyteen ja sopivuuteen. Lohela on toiminut muun muassa ulkoasiainvaliokunnassa ja vetänyt Suomen valtuuskuntaa parlamenttien välisessä liitossa IPUssa.

- Pätevä, aatteellinen, kielitaitoinen, ahkera, kaiken kaikkiaan loistava kakkonen Suomen hierarkiassa, Soini kuvaili Lohelaa valinnan jälkeen.

Lohela itse sanoi, ettei valinta tullut suurena yllätyksenä, sillä asiasta on käyty keskustelua vaalien jälkeen.

- Totta kai olen sitä asiaa miettinyt ja harkinnut ja punninnut sitä, että onko minulla sitä mitä tämä erittäin tärkeä ja vaativa, vastuullinen tehtävä minulta vaatii. Uskon, että minulla on, ja lisäksi minulla on oman eduskuntaryhmän tuki.

Lohelan mielestä eduskunnan puhemiehen on tärkeää olla tasapuolinen, eikä hän aio ottaa voimakkaan yhteiskunnallisen keskustelijan roolia kuten edeltäjät Sauli Niinistö (kok.) ja Eero Heinäluoma (sd.).

- Koen että olisi parempi, että en välttämättä hirvittävän voimakkaasti ottaisi kantaa kaikkiin yhteiskunnallisiin asioihin. Nyt Suomessa on niin vaikeat ajat, että kaikki äänet on tärkeää saada minun mielestäni kuuluviin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.