Antti Rinne kertoi Ilta-Sanomille palaavansa sairauslomaltaan suunnitellusti ensi perjantaina

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne palaa sairauslomaltaan eduskuntaan suunnitellusti ensi perjantaina 1. maaliskuuta. Rinne kertoo asiasta Ilta-Sanomien haastattelussa.

Rinne, 56, on ollut sairauslomalla siitä lähtien, kun hän sairastui joulun aikoihin vakavaan keuhkokuumeeseen ollessaan lomamatkalla Espanjassa. Jälkitautina Rinteen sydänpussi tulehtui, ja myöhemmin Suomessa sepelvaltimo avattiin pallolaajennuksella.

Lääkärit ovat nyt todenneet Rinteen työkykyiseksi. Rinne vakuuttaa Ilta-Sanomille olevansa riittävän terve hoitamaan pääministerin tehtävää, jos SDP voittaa huhtikuun eduskuntavaalit.

–  Lääkärintodistuksessa todetaan, että olen 1. maaliskuuta lähtien työkykyinen kansanedustajan ja sitä vastaaviin tehtäviin, mikä pitää sisällään ministerin, myös pääministerin tehtävät, Rinne kertoo.

Rinteen kuntoutus jatkuu yhä, sillä viikkokausien makaaminen vei hänen lihaskuntonsa nollatasolle. Tällä hetkellä Rinteen lihakset kestävät 150 metrin kävelyn.

–  Ei se kävely kansanedustajan ja ministerin työssä ole se oleellisin juttu, eikä puheenjohtajan tehtävässä. Pää pelaa, terveys on hyvä, kestän stressiä ja niin edelleen.

Sairausloman aikana Rinnettä on tuurannut SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Lääkärintodistushässäkkää

Lauantaina sosiaalisessa mediassa virisi keskustelua Ilta-Sanomien jutun kuvituksena käytetystä lääkärintodistuksesta. Alkuperäisessä jutussa oli kuva lääkärinlausunnosta, jonka Rinteen työkyvystä kertova päivämäärä oli puutteellinen.

Myöhemmin lehti päivitti juttuaan lääkärintodistuksesta otetulla kuvalla, jossa Rinteen työkyvyn kerrottiin olevan kohdallaan 1. maaliskuuta alkaen eli ensi perjantaina. Lehti ilmoitti, että päivämäärästä oli pudonnut osa pois toimituksen virheen vuoksi.

–Ilta-Sanomien toimittaja oli ottanut Rinteen luvalla haastattelun yhteydessä lääkärintodistuksesta kuvan, jossa päivämäärä, 1.3.2019, näkyy kokonaisuudessaan. Sen jälkeen lääkärintodistus tuotiin vielä skannattavaksi IS:n toimitukseen. Siinä yhteydessä tapahtuneen virheen vuoksi numero 1 jäi puuttumaan kuvasta, lehti selvensi.

SDP:n puheenjohtajan viestinnästä vastaava Dimitri Qvintus tarkensi vielä Twitterissä, että lääkärintodistuksia ei ole ollut kahta kappaletta, eikä Rinne ole saanut avointa lääkärintodistusta, jossa työkykypäivämäärä olisi jätetty myöhemmin täytettäväksi.