Antti Rinne lähtee neuvottelemaan 117 kansanedustajan enemmistöhallitusta – mukana SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP

SDP lähtee hallitusneuvotteluihin keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa, kertoo hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Jos hallitus muodostuu tällä kokoonpanolla, olisi siinä 117 kansanedustajaa.

Rinne sanoo, että hänen päätöksensä perustui kokonaisharkintaan ja valitut neuvottelukumppanit muodostaisivat vakaimman pohjan enemmistöhallitukselle.

– Arvioni käytyjen keskustelujen perusteella on, että hallitusohjelman sisällöistä on helpompi löytää yhteisymmärrys keskustan kuin kokoomuksen kanssa, Rinne sanoi.

Keskusta ilmoitti vain reilu tunti ennen Rinteen pitämää tilaisuutta, että se on tarvittaessa valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin. Keskustan mukaan sen puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että puolueen kynnyskysymykset toteutuvat.

Keskustalla on hallitusneuvotteluissa yhteensä kymmenen kynnyskysymystä, joihin lukeutuu myös maakuntauudistuksen toteuttaminen sote-palveluiden turvaamiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan arvioi, että kokoomus karsiutui hallitusneuvotteluiden ulkopuolelle tiukan talouspoliittisen linjansa vuoksi.

Hallitusneuvottelut alkuun iltapäivällä

Varsinaiset hallitusneuvottelut käynnistyvät jo iltapäivällä tilannekatsauksella Säätytalossa. Rinteen mukaan tavoitteena on saada hallitusohjelma tehdyksi 24.5. mennessä. Hallituksen nimitykset voisivat hallitustunnustelijan mukaan tapahtua heti kesäkuun alussa.

– Tässä on aika kiire, kovin montaa arkipäivää ei ole neuvotteluihin käytettävissä, Rinne totesi.

Rinne ei ollut liiemmin innokas arvioimaan edessä olevien neuvottelujen haastavuutta.

– Ei pidä lähteä arvioimaan, kuinka vaikeat neuvotteluista tulevat. Tärkeintä on se, että kaikissa tilanteissa pyritään yhteiseen ratkaisuun, jota viedään eteenpäin, Rinne sanoi.

Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (vas.) kertoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa hallituksen kokoonpanosta keskiviikkona. Vasemmalta RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sen sijaan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ennakoi, että edessä ovat vaikeat hallitusneuvottelut.

Sipilän mukaan keskustan kynnyskysymys maakunnista on muotoiltu keskustan vastaukseen, ja sillä mennään.

Keskustan kynnyskysymyksiin kuuluu, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista pitää keskustan mielestä tehdä monialaisia.

Halla-aho: Hallitustunnustelut perussuomalaisten kanssa olivat protokollan mukaista teatteria

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei yllättynyt siitä, että puolue ei mahtunut hallitusneuvotteluihin mukaan.

Hän sanoi olettaneensa jo lähtökohtaisesti, että keskustelut perussuomalaisten kanssa olivat enemmän protokollan mukaista teatteria kuin aitoja hallitustunnusteluja, joilla olisi pyritty yhteisiin hallitusneuvotteluihin.

– Sosiaalidemokraatit ovat muun muassa tällä istumapaikkapelleilyllä osoittaneet suhtautuvansa vihamielisesti perussuomalaisiin. Tietysti demareiden sisällä on erilaisia näkemyksiä ja koulukuntia, joista kohdistuu varmasti erilaista painetta puheenjohtaja Rinteeseen, Halla-aho kommentoi Antti Rinteen kerrottua hallitusneuvottelijat.

Jos neuvottelujen seurauksena hallitus syntyy, se on Halla-ahon mukaan leimallisesti vihervasemmistolainen punavihreä hallitus, jossa keskusta on apupuolueena. Hän uskoo puolueiden löytävän yhteisen linjan "ainakin hyvin avokätisestä avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta, erittäin kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta ja korkeasta verotuksesta".

– En usko, että tämä tulee olemaan ainakaan suomalaisen työn ja teollisuuden ja talouden kannalta erityisen hyvä hallitus. Toisaalta on varhaista haukkua hallituksen aikaansaannoksia, kun sitä ei ole vielä muodostettukaan.

Halla-aho arvioi, että kokoomuksella alkaa nyt itsensä etsintä.

– Sen pitää löytää rooli räksyttäjänä oppositiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Kokoomuksen tiukka talouslinja ajoi puolueen oppositioon – "Se oli yllätys, että kokoomuksen liikkumatila oli niin pieni"

Keskusta valmis hallitusneuvotteluihin – julkaisi kynnyskysymyksensä, katso lista

Päätoimittaja Mervola: Punamullan paluu on suuri linjamuutos