Antti Rinne pelastaisi pudokkaat ja antaisi yrityksille oikeusapua

"Hallituksen irtisanomisesityksestä on syntynyt harha."

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo puolueensa tavoittelevan seuraavalla vaalikaudella 75 prosentin työllisyysastetta. Se tarkoittaa noin 100 000 uuden työpaikan luomista.

Rinne luettelee neljä keskeistä toimenpidettä, joilla työllisyyttä voidaan nostaa. Ensimmäisenä on oppivelvollisuusiän nostaminen 18 vuoteen. Se estäisi Rinteen mukaan 3 500 "ikäluokkapudokkaan" syntymisen. Tämän verran peruskoulunsa päättäneitä nuoria jää joko toisen asteen koulutuksen tai työelämän ulkopuolelle joka vuosi.

"He ovat hukassa"

Toiseksi Rinne esittää nuorten aikuisten osaamisohjelmaa, joka koskee noin 60 000 nuorta. He ovat peruskoulun varassa olevia nuoria, jotka ovat ilman työ- ja koulutuspaikkaa.

– He ovat "hukuksissa", ja heille pitää tehdä konkreettinen ohjelma.

Neljäntenä Rinne mainitsee perhevapaauudistuksen ja viidentenä työperäisen maahanmuuton lisäämisen.

– Tarvitsemme ulkomaalaista työvoimaa entistä enemmän, ja sen prosessit on saatava sellaisiksi, ettei yritys joudu odottamaan vuotta, ennen kuin saa työntekijän, mutta en tarkoita tällä tarveharkinnan poistamista.

Rinne ei lähde arvioimaan, kuinka paljon edellä mainitut keinot loisivat uusia työpaikkoja. Se riippuu siitä, miten toimissa onnistutaan.

Lakia noudatettava jatkossakin

Rinne kertoo, että ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen on yritykselle riski samoin kuin rekrytoinnin epäonnistuminen. Hän on valmis käyttämään 50 miljoonaa euroa toimiin, joilla helpotetaan ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamista pieniin yrityksiin.

Rinteen mukaan työantajaliittoon kuulumattomissa pienissä yrityksissä ongelmana on se, ettei siellä ole tarvittavaa ammattitaitoa henkilöstö- ja työsuhdeasioissa.

– Siksi olen esittänyt, että yrityksille tarjottaisiin julkista oikeusapua työelämäkysymyksissä.

Rinteen mukaan hallituksen irtisanomisesityksestä on syntynyt julkinen harha siitä, ettei lakia tarvitsisi noudattaa ja se poistaisi riidat ja oikeudelliset tulkinnat työsuhdeasioista.

– Lakia pitää soveltaa samoin kuin nytkin, eivätkä ongelmat poistu.

Rinteen mukaan uudistus tulisi kalliiksi, koska uusi lainsäädäntö vaatii korkeimman oikeuden tulkintaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .