Apotti-tietojärjestelmä on väärä kohde syytteille tietosuojapulmista, linjaa Helsingin terveysjohto

HS: Apotista paljastui potilaiden tiedot vaarantava ongelma, tietosuojavaltuutettu vaatii laajentamista jäihin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojapulmien syy on pirstaleinen lainsäädäntö, arvioitiin Helsingin ja Vantaan terveys- ja sosiaalipalvelujen johdosta keskiviikkona.

Asia nousi esille Helsingin Sanomien kerrottua, että suuresta Apotti-tietojärjestelmästä on paljastunut potilaiden yksityisyyden suojan vaarantava ongelma. Pulmana on lehden mukaan se, että Apotti antaa työntekijöille lainvastaisen laajat mahdollisuudet tutkia salassa pidettäviä potilastietoja ja sosiaalihuollon asiakastietoja.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen johdossa kuitenkin arvioidaan, että Apotti on väärä kohde syytteille tietosuojaongelmista: pulmien takana on ristiriitainen laki.

– Ongelma on lainsäädäntö, ei Apotti. Lainsäädäntö ei ole ajan tasalla, sanoi Helsingin kaupungin vs. sosiaali- ja terveyspalvelujohtaja Maarit Sulavuori STT:lle.

– Voisi sanoa niin, että laki ehkä estää meitä toimimasta järkiperäisesti asiakkaan kannalta.

Vantaan kaupunki puolestaan tiedotti, että ammattilaiset tarkastelevat Apotissa vain niitä tietoja, joita asiakas- tai hoitosuhde edellyttää. Myös Vantaan näkemyksen mukaan alan lainsäädäntö on pirstaleista, vanhentunutta ja jopa ristiriitaista.

Vuotavatko salattavat tiedot sivullisille?

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmään liitetyt ongelmat tulivat ilmi Vantaalla, missä Apotti laajeni kaupungin käyttöön keväällä.

Järjestelmän on ollut määrä laajeta kattamaan 1,6 miljoonan ihmisen potilas- ja asiakastiedot Uudellamaalla loppuvuodesta 2020. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoi HS:lle, että Apotti ei voi laajentua ennen kuin ongelma on laitettu kuntoon.

Peruskysymys on Aarnion mukaan se, että lakien mukaan terveystietoja tai sosiaalipalveluiden asiakastietoja saavat katsoa vain kummankin alan tietyt ammattilaiset. Jos nyt asioi Vantaalla perusterveydenhuollossa, tietoja voi välittyä Apotin kautta myös sosiaalihuoltoon ja päinvastoin.

Helsingin Sulavuori painotti, että Apotin laajemmassa käyttöönotossa edetään suunnitellun mukaisesti, tietosuojavaltuutetun kommenteista huolimatta.

– Helsinki ei ole pysäyttämässä Apotin käyttöönoton valmisteluja, Sulavuori sanoi.

Apotti Oy:n toimitusjohtaja Hannu Välimäki katsoo hänkin, että pulmana on laki, ei Apotti.

– Alan laeissa on jonkin verran tulkintakysymyksiä. Sen vuoksi näiden tietorekistereiden käytössä asettuvat väistämättä vastakkain potilasturvallisuus ja tietosuoja, Välimäki sanoi.

Hänen mukaansa Apotti pystyy hyvin tarkasti säätämään järjestelmäänsä sen, kenen tietoja terveyden- ja sosiaalihuollon kukin työntekijä pääsee näkemään.

– Mutta sen määrittelevät rekisterien pitäjät, ei Apotti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskyläläinen asianajaja Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois" – katso video heittelehtivästä rekasta

Opettajien lomautukset alkoivat Karstulassa ja jatkuvat syksymmällä – "Ensi vuoteen haemme muita säästöjä"

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

Rivit, Raitti vai Sylit – nyt kysytään kaupunkilaisten mielipidettä Samulinniityn uudesta asuinalueesta

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Leivonmäkeläinen Helena Gyldén kohtasi Nelostiellä 2,7 promillen humalassa ajaneen rekkakuskin: "Löin jarrut pohjaan ja huudahdin, että herra jumala, nyt se kaatuu"

Tilapäinen auton tarve? Jyväskylän kaupunki vuokraa kimppa-autoja myös yksityishenkilöille

Rahtikonttiin Espoossa pyrkinyt naamioitunut joukko havitteli poliisin mukaan yli 170 kilon kokaiinilastia – aine jopa 100-prosenttista ja arvo 25 miljoonaa

Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin

22-vuotias mies pakeni Nelostiellä Joutsassa poliisia moottoripyörällä 219 kilometrin tuntinopeutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.