Apteekkareilla laaja tulohaitari

Pienempienkin apteekkien apteekkarit yltävät usein 100 000 euron verotettaviin tuloihin

Apteekkarit pääsevät parhaimmillaan miljoonatuloihin, mutta tuoreista verotiedoista ilmenee tulohaitarin olevan laaja. Keskustelu kilpailun lisäämisestä apteekkialalla on käynyt tänä syksynä kuumana. Esillä on ollut muun muassa taloustieteen professori Ari Hyytisen vertailu, jonka mukaan apteekit takovat 90–100 miljoonan euron ylisuuret voitot sääntelyn ansiosta.

Töysän apteekin apteekkarin Elina Järvenpään verotettavat pääoma- ja ansiotulot olivat viime vuonna yhteensä 1,48 miljoonaa euroa. Töysän apteekki ei yllä suurimpien apteekkien joukkoon reseptien määrässä, mutta se valmistaa lääkkeitä myös muille apteekeille sopimusvalmistuksena.

Järvenpää kertoo seuranneensa mielenkiinnolla vauhdikasta apteekkikeskustelua.

– Itse olen sitä mieltä, että toimin terveydenhuoltoalalla, enkä näe sitä elinkeinopoliittisena tai liiketaloudellisena asiana, vaan nimenomaan terveysnäkökulmasta olen alan aikanaan valinnut, Järvenpää sanoo.

Lähtökohtana on Järvenpään mielestä se, että asiakkaita pyritään ohjaamaan rationaaliseen ja järkevään lääkehoitoon.

– Täysin markkinaehtoinen toiminta, jos se perustuu siihen, että myyntiä lisätään, ei vaan sovi lääkkeisiin, Järvenpää sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin alueita, joissa varmaan apteekkeja tarvitaan lisää.

Pikkuapteekeissa jäädään kauaksi huipputuloista

Apteekki verotetaan apteekkarin henkilökohtaisena tulona, koska apteekin yritysmuoto on lääkelain takia toiminimi. Yliopistoapteekit ovat poikkeus, sillä ne eivät ole toiminimimuotoisia.

Reseptimäärillä mitattuna Suomen suurin apteekkialan peluri on Apteekkariliiton mukaan Yliopiston apteekki, jonka kautta hoidettiin viime vuonna vajaat 4,9 miljoonaa reseptiä. Toiseksi suurin oli apteekkari Pirjo-Riitta Ahokkaan Espoon Matinkylän apteekki noin 350 000 reseptillä. Ahokkaan verotettavat pääoma- ja ansiotulot olivat viime vuonna yhteensä vajaat 1,22 miljoonaa euroa.

Pienimmissä apteekeissa apteekkarien verotettavat ansio- ja pääomatulot jäävät kauaksi huipputuloista. Osalla apteekkareista verotettavat tulot jäävät vain muutamiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Verotietojen perusteella useiden pienempienkin apteekkien apteekkareiden ansio- ja pääomatulotulot yltävät kuitenkin yhteenlaskettuna noin 100 000 euroon.

Suomen Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjulan mukaan mediaaniapteekin tulos ennen veroja on noin 200 000 euroa. Apteekkien tulot näkyvät apteekkareilla ansio- ja pääomatuloina.

Apteekista saatavien tulojen lisäksi apteekkareilla voi olla muita tuloja. Lisäksi osa apteekkareista on yhtiöittänyt muun kuin lääkkeiden myynnin apteekissa. Näiden yhtiöiden osalta apteekkarien verotiedoissa näkyvät ne tulot, joita he ovat yhtiöistä tulouttaneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ullakkohuoneisto palaa Helsingin Eerikinkadulla – uhkaa levitä, henkilövahingoista ei tietoa

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.