Apteekkari huijasi Kelaa yli 330 000 euron edestä – tuomittiin törkeästä petoksesta ja valelääkärinä toimimisesta

Renkomäen apteekin apteekkarina toiminut viisikymppinen lohjalaisnainen on tuomittu törkeästä petoksesta ja valelääkärinä toimimisesta kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä noin puolen miljoonan euron korvauksiin.

Hän oli erehdyttänyt Kelan maksamaan apteekilleen lääkekorvauksia yli 330 000 euroa ja kirjannut sähköiseen apteekkitietojärjestelmään tekaistuja tietoja asiakkaille toimitetuista lääkkeistä. Lääkkeitä ei kuitenkaan ollut toimitettu ollenkaan tai ei ainakaan ilmoitettuja määriä. Kela maksoi apteekille sairausvakuutuslain mukaisen lääkekorvauksen saamiensa tekaistujen tietojen perusteella.

Huijaukset olivat alkaneet vuonna 2013 ja jatkuneet syksyyn 2016. Renkomäen apteekki oli naisen ensimmäinen apteekki. Hän oli ottanut sen haltuun elokuussa 2011.

Syyttäjän mukaan teon taustalla olivat taloudelliset vaikeudet. Vastaajan avustajan mukaan syynä olivat pikemminkin perheen sisäiset ongelmat.

Tuomio tuli lisäksi kolmesta luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta ja yhdestä vammantuottamuksesta.

Vastaaja oli antanut asiakkaalle muuta kuin lääkärin määräämää lääkettä, vaikka se ei ollut vaihtokelpoinen. Hän oli siten ilman lääkärin pätevyyttä päättänyt taudinmäärityksestä ja annettavasta hoidosta.

Yksi ”valelääkärin” asiakkaista oli alaikäinen. Toisen sairaus paheni väärän lääkkeen takia. Oikeus velvoitti vastaajan maksamaan näille asianomistajille korvauksia yhteensä 7 000 euroa.

Fimeassa ei muisteta toista tapausta, jossa apteekkari olisi toiminut valelääkärinä.

Esitutkinnassa vastaaja oli kiistänyt teot. Tilanne muuttui syksyllä vastaajan hankittua avustajan. Tiistaina hän myönsi kaikki syytteet oikeiksi.

Vastaajan on korvattava Kelalle asian selvittämiskuluja 56 000 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja 90 000 euroa.

Myös Kela teki apteekkarista tutkintapyynnön poliisille samoihin aikoihin kun se peruutti Renkomäen apteekkiluvan marraskuussa 2016.

Apteekkilupien peruutukset ovat hyvin harvinaisia. Edellisestä tapauksesta on lähes kymmenen vuotta.

Fimea tarkasti Renkomäen apteekin keväällä 2014. Siinä havaitut puutteet olivat tavanomaisia. Seuraavan tarkastuksen Fimea teki kesällä 2016 asiakasvalitusten perusteella. Nyt tarkastajat havaitsivat apteekin toiminnassa vakavia puutteita.

Fimea antoi apteekkarille kirjallisen varoituksen syyskuussa 2016. Siitä huolimatta hän ei korjannut menettelyjään, joten lupa peruutettiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .