Apteekkarien mukaan lääkemyynti kääntyi viime vuonna laskuun – uusista kopiolääkkeistä hintapudotusta

Apteekkariliiton mukaan lääkevaihto on tuonut yhä säästöä.

Lääkevaihdon säästöt ylittivät tammikuussa miljardin euron rajan, kertoo Apteekkariliitto. Liitto pohjaa tiedon Kelan lääkevaihtotilastoihin. Lääkevaihto otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2003.

Valmisteen voi apteekissa vaihtaa edullisempaan vastaavaan valmisteeseen, jos asiakas tai lääkäri ei sitä kiellä. Apteekkariliiton tiedotteen mukaan viime vuonna apteekkien lääkevaihdot säästivät noin 63 miljoonaa euroa.

Lääkekustannuksia on yritetty suitsia 2000-luvulla eri keinoilla, joista jo vuosia käytössä olleet lääkevaihto ja lääkkeiden viitehintajärjestelmä ovat olleet keskeisimpiä.

– Lääkekorvauskustannukset nousevat, koska väestö ikääntyy. On myös uusia lääkkeitä, joilla voidaan hoitaa sairauksia, joita ei ole aiemmin voitu hoitaa, kertoo farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta STT:lle.

Viitehinta on hinta, jonka mukaan Kela maksaa asiakkaalle lääkekorvauksen. Viitehinta määräytyy halvimman hyväksytyn lääkevaihtoehdon perusteella. Viitehinnan ylittävän osuuden asiakas joutuu maksamaan itse.

– Tämä kannustaa asiakasta vaihtamaan lääkkeensä viitehintaiseen tai sitä halvempaan vastaavaan lääkkeeseen, Sandler sanoo.

Kopiovalmiste esimerkiksi diabeetikoille

Apteekkariliiton mukaan lääkemyynti kääntyi viime vuonna euromääräisesti laskuun. Liiton mukaan on kuitenkin ennenaikaista arvioida, miten säästöt ovat tavoittaneet hallitusohjelman odotukset.

Sandlerin mukaan laskun taustalla vaikutti esimerkiksi uusi asetus, jolla edistettiin niin sanottujen biosimilaarien, biologisten lääkkeiden kopiovalmisteiden, määräämistä. Biologiset lääkkeet ovat tyypillisesti kalliita. Niitä käytetään esimerkiksi diabeteksen, reuman ja syövän hoidoissa.

Biosimilaari on tullut markkinoille esimerkiksi diabeteksen hoidossa käytetyimmästä Lantus-insuliinista.

– Siellä on nähty merkittävää hintapudotusta, Sandler sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kaahari ei olisi antanut piikkimaton häiritä pakomatkaansa, mutta tyhjentyneet renkaat olivat eri mieltä

Kansanedustaja kannustaa vahingonkorvauskanteen nostamiseen valtiota vastaan – "Ensin valtio ajoi kuntia rakentamaan verkkoja, mutta kieltäytyi maksamasta tukia"

"Erittäin hyvä, että noin toimittiin", kommentoi presidentti Niinistö Ykkösaamussa Haaviston al-Hol-toimista aloitettua esitutkintaa

Saana, 15, ja Helmi, 14, ovat tuoreita yrittäjiä, jotka auttavat ikäihmisiä – "Poistimme älypuhelimesta ylimääräisiä yhteystietoja"

Myös Keski-Suomesta hinkua Seinäjoen johtoon: Laukaan kunnanjohtaja hakee ison kaupungin pestiä

Lauantaina aloitetaan pohjalta, mutta parempaa on luvassa: Tällainen on Keski-Suomen hiihtoloman sää

Mitä tehdä, kun nenä vuotaa tai kasvot punoittavat teatterissa, kampaajalla tai pukukopissa?

Sahojen työtaistelutoimet yritetään saada päätökseen – mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan annettu sovintoesitys

Sisäministeri Ohisalo: Välimeren alueelta otettavia turvapaikanhakijoita pyritään auttamaan mahdollisimman nopeasti

Yön uutiskooste: Lääkäripula uhkaa potilasturvallisuutta, koronavirus huolestuttaa Italiassa, hittisarjalle yllättävä jatko-osa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.