Apteekkariliitto: Harvinaiset lääkkeet ongelma – potilaiden hoito voi vaaraantua

Potilaan hoito vaarantuu, jos Oriola ei saa toimitettua lääkkeitä määräpäivään mennessä.

Lääketukkuri Oriolan toimitusvaikeudet iskevät pahimmin harvinaisiin lääkkeisiin, kertoo Apteekkariliitto. Näitä ovat muun muassa tietyt syöpälääkkeet ja skitsofrenialääkkeet, joita apteekit tilaavat yksittäin.

Liiton mukaan potilaan hoito vaarantuu, jos tilattu lääke ei tule määräpäivänä.

– Olen kuullut, että skitsofrenialääkkeiden pistosaikoja on jouduttu siirtämään jo kahdesti, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sen sijaan tavanomaisten lääkkeiden myynti järjestyy, Sandler lupaa. Apteekit soittavat tarvittaessa naapuriapteekkeihin saadakseen vähiin käyneitä lääkkeitä.

Apteekkien omat varastot tavanomaisten lääkkeiden kohdalla riittävät Sandlerin mukaan kahdesta viikosta kuukauteen. Apteekeilla on lakisääteinen velvollisuus pitää lääkkeitä varastoissaan.

Apteekeilla oli etukäteen tiedossa Oriolan toiminnanohjausjärjestelmän muutos. Sandler kertoo, että oletuksena oli päivän katkos lääketoimituksissa.

Hänen mukaansa lääketehtaat valitsevat yhden tukun, jonka kautta lääkkeet toimitetaan apteekkeihin ja sairaaloihin. Näin ollen korvaavia lääkkeitä ei ole välttämättä saatavissa esimerkiksi toiselta suurelta lääketukkurilta Tamrolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oriolan lääketoimitusten ongelmat jatkuvat – yli kaksi kolmasosaa pystytty toimittamaan perille

Lääkealaa valvova Fimea pitää Oriolan tilannetta hyvin vakavana