Apteekkariliitto: Lääkepula iskenyt kahteen kolmasosaan apteekeista – insuliinikin puutoslistalle

Puutoslistalle on noussut insuliini.

Lääketukkuri Oriolan toimitusvaikeudet ovat iskeneet kahteen kolmasosaan apteekeista, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

– Apteekit eivät edelleenkään ole saaneet lääketoimituksia, ja tietysti mitä pidempi aika tässä kuluu, niin sitä enemmän vakavia saatavuusongelmia tulee, Sandler sanoo.

Lääkepula koskettaa pahimmin harvinaisia lääkkeitä. Näitä ovat Sandlerin mukaan muun muassa tietyt syöpälääkkeet ja skitsofrenialääkkeet, joita apteekit tilaavat yksittäin.

– Olen kuullut, että skitsofrenialääkkeiden pistosaikoja on jouduttu siirtämään jo kahdesti, Sandler kertoo.

Päivän mittaan puutoslistalle on noussut insuliini. Sandler arvioi, että insuliinin puute on todella vakava asia potilasturvallisuudelle. Insuliini pitää säilyttää kylmässä, ja säilytystilat ovat rajallisia.

Toistaiseksi insuliinia on pystytty jakamaan, koska apteekit ovat kyenneet lainaamaan sitä keskenänsä.

– Odotamme koko ajan, että Oriolasta tulee lisätietoa tilanteen etenemisestä.

Sen sijaan tavanomaisten lääkkeiden myynti järjestyy, Sandler lupaa. Apteekit soittavat tarvittaessa naapuriapteekkeihin saadakseen vähiin käyneitä lääkkeitä.

Apteekkien omat varastot tavanomaisten lääkkeiden kohdalla riittävät Sandlerin mukaan kahdesta viikosta kuukauteen. Apteekeilla on lakisääteinen velvollisuus pitää lääkkeitä varastoissaan.

 

Fimea pitää ongelmia vakavina

 

Lääkealaa valvova Fimea pitää Oriolan toimitusvaikeuksia hyvin vakavina. Oriola on ilmoittanut asettavansa lääketoimituksia tärkeysjärjestykseen. Fimean ylitarkastajan Pasi Peltoniemen mukaan virasto on pyytänyt Oriolalta tarkempia selvityksiä tästä, mutta ei ole vielä saanut niitä.

Ongelmat Oriolan lääketoimituksissa alkoivat maanantaina, kun yhtiö otti käyttöön uuden toiminnanohjausjärjestelmän. Oriola uskoo pääsevänsä normaaleihin toimitusaikoihin loppuviikkoon mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin – Itä-Suomessa on vielä korjattavaa, sähköverkon ongelmat hidastavat junaliikennettä

Kangasniemen putkirikko: Vuorokauden vedet valuivat maahan parissa tunnissa – asukkaat voivat auttaa säästelemällä vettä

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pysyi hovissa

Kangasniemellä vakava vedenjakelun häiriö – vettä vuosi repeämästä niin paljon, että koko vesitorni tyhjentyi

Lähes 13  000 ihmistä on hakenut tartuntatautipäivärahaa Kelalta – kielteisiä päätöksiä entistä vähemmän

Yön uutiskooste: Kyselyn mukaan hieman yli puolet pitää rasismia ongelmana Suomessa, Yhdysvalloissa eniten koronatartuntoja vuorokauden aikana koskaan

Ylen gallup: SDP:n kannatuksen kasvu taittui, mutta se on yhä suosituin puolue

Erikoinen kesäkuu päättyi Päivö-myrskyyn – ennätyksiä rikottiin, helteessä hikoiltiin ja kaatosateessa kastuttiin

Näin Jämsän jättipalo sai alkunsa: "Siellä on ollut jokin sinne kuulumaton tavara" – Pohjavesien näytteistä helpottava tieto

Uutissuomalainen: Puolet suomalaisista pitää rasismia merkittävänä ongelmana

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.