Apteekkariliitto ei näe välitöntä uhkaa Keskon ja Oriola-KD:n ketjussa

"Kansainvälisiä jättejä ei päästetä hetkessä pyörittämään apteekkimarkkinoita"

Kesko ja Oriola-KD perustavat Suomeen terveys-, kauneus- ja hyvinvointimyymälöiden ketjun. Tavoitteena on ensi vaiheessa sadan myymälän sekä verkkokaupan ketju, joka tuo jopa tuhat uutta työpaikkaa, yhtiöt kertovat tiedotteissaan.

Uuden ketjun tuotevalikoimassa on muun muassa kosmetiikkaa, ihon- ja hiustenhoitotuotteita, luontaistuotteita sekä tulevaisuudessa myös lääkkeitä, jos lainsäädäntö sen sallii.

Ei ollut yllätys

Suomen Apteekkariliitossa terveysalan jättiyrityksen perustamiseen suhtaudutaan rauhallisesti.

– Ei se meitä yllättänyt. Sellainen tilanne on ollut jo nähtävissä, että kansainväliset toimijat tulisivat mielellään Suomen apteekkimarkkinoille, kertoo Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Oriola-KD toimii lääkkeiden ja terveys- ja hyvinvointituotteiden vähittäis- ja tukkukaupassa Ruotsin, Suomen ja Baltian markkinoilla. Konsernilla on myös 325 apteekkia Ruotsissa ja Latviassa.

"Ei tämä onnistu"

Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan Suomessa tapahtuva yhteiskunnallinen murros kasvattaa ihmisen vastuuta omasta hyvinvoinnistaan, ja se luo mahdollisuuksia uudenlaiselle liiketoiminnalle terveys-, kauneus- ja hyvinvointimarkkinoiden kohtaamispisteessä.

Oriola-KD:n toimitusjohtaja Eero Hautaniemi sanoo tiedotteessaan, että "visionamme on olla johtava toimija Suomen apteekkimarkkinoilla apteekkisääntelyn vapauduttua.

– Ei tämä onnistu nykylainsäädännön puitteissa enkä näe, että Suomessa oltaisiin hetkessä menossa sellaiseen malliin, jossa kansainväliset ketjut päästettäisiin pyörittämään markkinoita, Hirvonen sanoo.

Hirvonen jatkaa, että nykyiset apteekit jatkavat sitä toimintaansa, johon suomalaiset ovat tottuneet luottamaan. Hän muistuttaa, että apteekkien myynnistä pääosa, yli 90 prosenttia on lääkemyyntiä, joten muutos ei uhkaa lääkehuollon toimivuutta.

– Lääkemyyntiin uusi toimija ei vaikuta, Hirvonen, korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.