Apteekkien määräsääntelyn purku tulossa hallitusohjelmaan, myös omistajuutta pohditaan – "Lääkkeet eivät ole jauhelihaa"

Suurimmat puolueet ovat nostamassa apteekkien määrän sääntelyn purkamisen uuteen hallitusohjelmaan. Myös apteekkien omistajuus tulee pohdittavaksi. Nyt apteekin voi omistaa vain proviisori.

Keskustan, kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden kesken on kuitenkin eroja siinä, miten suureen uudistukseen ne ovat valmiita. Puolueiden näkemykset apteekkialan sääntelyn purkamisesta ovat muuttuneet aikaisemmasta.

Suurin muutos on tapahtunut kokoomuksessa. Moni apteekkari äänestää kokoomusta, joten muutos ei ole tapahtunut sormia napsauttamalla. Kokoomus päätti kesäkuun puoluekokouksessa, että puolue kannattaa apteekkilupien tarveharkinnasta luopumista ja sääntelyn purkaminen voi olla esillä kevään hallitusneuvotteluissa.

Lisäksi kokoomus aikoo ajaa reseptivapaiden lääkkeiden myynnin hallittua vapauttamista päivittäistavarakauppaan.

Vihreiltä vihreää valoa

Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia aloitti muutama vuosi sitten julkisen taistelun apteekkien määräsääntelystä luopumisesta. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on Vartian linjoilla, mutta hänellä on pieniä varauksia. Jos apteekkien määrä lisääntyy vain kasvukeskuksissa, on oltava jokin ohjausmekanismi, jolla apteekkien perustamista ohjataan. Aallon mukaan nykyjärjestelmä johtaa järjettömiin tilanteisiin.

 – Espoossa yksi apteekkari voi päättää, että samalle alueelle ei tule toista apteekkia. Tämän tyyppisistä tilanteista pitää päästä eroon. Siksi sääntelyä pitää purkaa, Aalto sanoi Suomi-areenan apteekkitilaisuudessa heinäkuun lopulla.

SDP:n kanta epäselvä

Myös SDP:n kanta on muuttumassa. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi Ylen haastattelussa toukokuussa 2016, että asiasta on eduskuntaryhmässä keskusteltu ja todettu, että mahdolliseen vapauttamiseen suhtaudutaan epäillen.

Suomi-areenalla Lindtman muistutti, että SDP:n puoluekokous otti asiaan kantaa 2017 ja siinä otettiin askel liberaalimpaan suuntaan.

– Henkilökohtaisesti olisin valmis menemään vähän pidemmälle. Apteekkien perustamista pitäisi helpottaa, Lindtman sanoi.

Hän perusteli tätä muun muassa sillä, että nykyjärjestelmässä apteekkarit valittavat ahkerasti toistensa luvista.

Keskustalta "pientä ravistelua"

Neljästä suurimmasta puolueesta nihkeimmin määräsääntelyn purkuun suhtautuu keskusta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan keskusta ei halua apteekkeihin vallankumousta, vaan ”pientä ravistelua”.

– Apteekkeja tarvitaan enemmän, ja niiden perustaminen pitää tehdä helpommaksi, mutta sen ei pidä olla villiä, että kuka vaan voi perustaa apteekin. Nykyjärjestelmässä on paljon hyvää, Kaikkonen sanoi ja korosti apteekkien lääketurvallisuutta.

Hän pelkää sääntelystä luopumisen johtavan siihen, ettei apteekkeja ole riittävästi harvaan asutuilla alueilla.

Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan syrjäseutuja koskevat huolet ovat turhia, koska aina löytyy kuljetusratkaisuja. Hän muistutti, että yleensä markkinakilpailu tuottaa kuluttajien toiveita parhaiten vastaavan tuloksen. Ruotsissa sääntelyn purkaminen toi lisää apteekkeja kaupunkeihin, mutta se ei ollut syrjäseuduilta pois. Apteekkien määrä ei vähentynyt missään.

Omistajuus jakaa mielipiteet

Vihreiden Aalto kannattaa sitä, että proviisoriin pitäisi olla jatkossakin apteekin omistaja.

– Lääkkeet poikkeavat muista. Ne eivät ole jauhelihaa, Aalto perusteli.

Kaikkosen mukaan apteekin henkilökunta voisi omistaa apteekin. Vartiainen ei rajaisi omistajuutta, mutta proviisoriasiantuntemus on välttämätön.

– Voihan pääomasijoittajakin omistaa kaikki apteekit. Ei ketjuja pidä pelätä. Olennaista on, että on hyvä kilpailulainsäädäntö.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .