Apteekkien tilanne kohentunut vaikka monelta puuttuu yhä Oriolan rohtoja

Kaikki tai vähintään 75 prosenttia tilaamistaan lääkkeistä on saanut jo kolme neljästä apteekista.

Lääketukkuri Oriolan jakeluongelmat haittaavat yhä apteekkeja, vaikka tilanne onkin tänään parantunut. Apteekkariliiton kyselyyn vastanneista apteekeista yli 90 prosenttia piti tilannetta Oriolan toimitusten kannalta parempana kuin viime viikolla. Seitsemän prosenttia vastanneista katsoi, että tilanne on pysynyt ennallaan.

– Selkeä parannus. Tänään on mennyt paljon tavaraa apteekkeihin, arvioi Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Kaikki tilaamansa lääkkeet oli saanut 7 prosenttia kyselyyn vastanneista apteekeista. Vähintään 75 prosenttia tilaamistaan rohdoista oli saanut 68 prosenttia apteekeista, kertoo Kostiainen. Oriola jäi näin jälkeen lupauksestaan toimittaa tänään iltapäivällä neljään mennessä kaikki apteekkien tilaamat lääkkeet.

Voi tosin olla, että isoissa apteekeissa ei ole ehditty purkaa kaikki lääkelaatikoita, Kostiainen huomauttaa. Näin ollen tilanne voi olla parempikin kuin mitä kyselyn tulos antaa ymmärtää. Apteekkariliiton on määrä kartoittaa tilannetta kyselyllä taas huomenna.

Oriolan johdossa uskotaan, että tilanne paranee päivä päivältä.

– Oriolan lääkejakelun tila on oleellisesti parantunut ja asiakkaat ovat saaneet lääkkeitä, sanoo Oriolan toimitusjohtaja Kimmo Virtanen.

– Maanantaina on siirretty normaaliin tilanteeseen, että otamme tilauksia vastaan ja toimitamme lääkkeitä ihan normaalin aikataulun mukaisesti.

Sen sijaan Oriolan uudistetut tietojärjestelmät, jotka ovat koko sekamelskan takana, vaativat vielä paljon työtä, Virtanen sanoo. Hän ei suostu paljastamaan, mikä taho on tietojärjestelmän toimittanut.

– Toiminnallisuus vaatii lisää kehittämistä ja parantamista, Virtanen totesi.

Keuhkoahtaumatautilääkkeitä puuttui

Apteekkariliiton kyselyn mukaan apteekkien hyllyistä puuttui tänään yhä muun muassa Spiriva- ja Respimat-lääkkeitä, joita käytetään keuhkoahtaumataudin hoitoon.

Listan kärjestä puuttuu siellä aiemmin ollut verenohennuslääke Marevan, joka on tänään siirtynyt toisen jakelijan eli Tamron toimitettavien listalle. Samaten tehtiin kilpirauhaslääke Thyroxinin osalta. Tamro kertoi maanantaina ottavansa hoitaakseen kaikkiaan viidentoista uuden lääkeyhtiö Orionin kriittisen lääkkeen jakelun.

Tamro on toimittanut perjantaista lähtien 29:ää kriittistä Orionin tuotetta apteekeille, joten nyt määrä nousi 44:ään. Aloitteen yhteistyöstä teki Orion.

Oriolan lääkejakelun ongelmat alkoivat syyskuun alussa, kun se uudisti tietojärjestelmiään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tamro ottaa lisää Orionin lääkkeitä jaeltavakseen

Apteekkariliitto: Oriolan lääkkeiden toimitusvaikeudet jatkuvat – pulaa on muun muassa insuliineista

Lääketeollisuus Oriolan jakeluvaikeuksista: "Potilaiden hoitojen jatkuvuus vaakalaudalla"

Apteekkariliitto: Lääkepula iskenyt kahteen kolmasosaan apteekeista – insuliinikin puutoslistalle

Uusimmat

Kotimaa

Alaikäisten seksuaalisesta häirinnästä epäilty vangittiin – 34-vuotiasta miestä epäillään asiattomasta koskettelusta, ehdottelusta ja videokuvaamisesta Helsingin Kannelmäessä

Jyväskylän satamasta löytyi ruumis – poliisi ei epäile tapauksessa rikosta

Noin 12 000 uutta alokasta aloittaa palveluksensa maanantaina – Näin moni heistä pääsee alokkaaksi Tikkakosken Ilmasotakoululle

Keski-Suomen koronanollat jatkuvat – koko maassa tartuntojen määrä nousi kuudella

Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"

Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa

Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi

Mopomiitti kokosi satoja ihmisiä perjantai-iltana Jyväskylään – poliisi tutkii kokoontumisrikkomuksena

Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300  000 euroa

EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.