Apukuski tarttui rattiin ja ohjasi auton päin kuorma-autoa – todettiin syyntakeettomaksi

Puolisonsa ohjaaman auton rattiin apukuskin paikalta tarttunut ja auton päin kuorma-autoa kääntänyt mies jätettiin käräjäoikeudessa rangaistukseen tuomitsematta. Teollaan Keski-Suomen käräjäoikeus totesi 28-vuotiaan miehen syyllistyneen tapon yritykseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Rikoksista miestä ei kuitenkaan rankaistu, koska mielentilatutkimuksen mukaan hän oli teon tehdessään syyntakeeton psykoosisairauden vuoksi.

Tilanne tapahtui Laukaassa Jyväskyläntiellä 2015 heinäkuussa. Mies kertoi tunteneensa itsensä vainotuksi ja tarkoituksenaan olleen surmata itsensä. Hän epäili olleensa psykoosissa pitkään jatkuneen kannabiksen käytön vuoksi.

Mielentilatutkimus osoitti kannabiksen käytön vain osittaiseksi psykoosisairauden taustatekijäksi. Mikäli kannabisaltistus olisi ollut pääasiallinen psykoosin syy, olisi mies todennäköisesti tuomittu syyntakeisena, sillä suomalaisen oikeuskäytännön mukaan päihtymistarkoituksessa nautitun päihteen aiheuttama psykoosi ei alenna syyntakeisuutta.

Huumausaineen käyttörikoksesta mies tuomittiin 30 päiväsakkoon, josta maksettavaa tuli 180 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .