Apulaisoikeusasiamies: Mikkelin vankilassa vakavia lainvastaisuuksia – säännöt erittäin tiukat

Vangeille oli esimerkiksi asetettu lainvastaisia rajoituksia, ja heillä ei ollut asianmukaisia mahdollisuuksia valmistautua oikeudenkäynteihin.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on havainnut vakavia lainvastaisuuksia Mikkelin vankilassa. Tarkastuskertomuksen perusteella ilmapiirissä, vankien kohtelussa sekä olosuhteissa on hyytäviä piirteitä.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja teki tarkastuksen vankilaan viime marraskuussa, jolloin hytistiin alkutalven pakkasissa. Mikkelin vangit pyysivät lomakkeilla vankilan narikasta säihin sopivia vaatteita. Lomakkeet makasivat vastaanotto-osastolla pinossa, jossa vanhimmat viestit olivat kolme viikkoa vanhoja.

Narikan toiminta oli vain jäävuoren huippu ongelmista. Vankilassa oli käytössä itse laadittu järjestyssääntö, jossa vangeille asetettiin lainvastaisia rajoituksia. Lisäksi vangit eivät saaneet ohjausta, miten hakea muutosta heitä koskeviin päätöksiin. Tutkintavangeille ei ollut omaa osastoa, vaikka siitä säädetään laissa ja kansainvälisissä sopimuksissa.

– Koska vankeus- ja tutkintavankeuslaki ovat olleet voimassa jo yli kymmenen vuotta, lainvastaisuudet ilmentävät joko tietämättömyyttä tai piittaamattomuutta lain säännöksistä, Pajuoja toteaa.

 

Ilmapiiri jännittynyt

 

Mikkelissä vangeille on annettu pienistäkin käytösrikkomuksista ankaria seuraamuksia ja heitä on viety suoraan eristysosastolle voimakeinoin ilman erillistä arviointia.

– Tietyissä tilanteissa vaikuttaa myös siltä, että henkilökunta on omalla toiminnallaan tarpeettomasti aiheuttanut tilanteen kärjistymisen, Pajuoja sanoo.

Eristyssellit olivat karut ja epäsiistit. Yhden sellin kaltereissa oli ulostetta.

Lisäksi Mikkelistä on päässyt lomille huomattavasti harvemmin kuin muista suljetuista vankiloista. Vangeilla ei ole kuntosalia, lukuvaloja eikä erillisiä lapsitapaamistiloja.

Pyyhkeitä saivat myös ulkoiluolosuhteet sekä piskuinen kirjasto. Erillinen huomautus tuli siitä, että vankia oli pyydetty luovuttamaan asiamiehelle tarkoitetut asiakirjat vankilalle tarkastettavaksi, mikä loukkasi asianajosalaisuutta. Huomautus koski myös sitä, ettei vankila vastannut kysymyksiin siitä, miksi se oli toiminut niin.

Pajuojan mukaan ilmapiiri vankien ja henkilökunnan välillä on jännittynyt.

– Vangit ovat hyvinkin tietoisia siitä, miten muissa vankiloissa toimitaan ja menetellään ja mitä säännökset edellyttävät. On ymmärrettävää, että vangit pitävät vankilan toimintaa mielivaltaisena.

 

Vankilan johtajalla luotto

 

Tarkastuksessa käytiin läpi vain osa vankilan toiminnoista, ja huomautettavaa voi löytyä enemmänkin. Kiitosta saivat hyvät opiskelumahdollisuudet ja toimiva kanttiini.

Mikkelin vankilan johtaja Eva Vesanen kertoo STT:lle, että puutteita on alettu korjata ja korjataan yhä. Hän ei osaa sanoa, miksi huomautusten kirjo oli niin laaja.

–  Vankeuslaki ja tutkintavankeuslaki tulivat voimaan vuonna 2005. Silloin koulutettiin kaikkien vankiloiden henkilökunta, mutta täydennyskoulutus on jäänyt ehkä vähemmälle. Olemme nyt aloittaneet koulutuksen.

Pajuoja pyytää vankilalta, Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueelta ja Rikosseuraamuslaitokselta (Rise) vappuun mennessä vastausta siihen, mihin toimenpiteisiin 26 havaintoa ovat antaneet aihetta.

Risen pääjohtaja Esa Vesterbacka kertoo, että Mikkelissä havaitut puutteet ovat poikkeuksellisia. Hän luottaa siihen, että vankilan johtaja korjaa tilannetta.

– On myös aluekeskuksen ja meidän keskushallintoyksikön vastuulla, että asiat laitetaan kuntoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vanhaa vankilaa laajennettiin hiljattain