Arctic Challenge -ilmasotaharjoitus alkaa pohjoisen taivaalla

Ilmavoimien johtama Arctic Challenge 17 -ilmasotaharjoitus alkaa tänään Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella. Vajaat kaksi viikkoa kestävä harjoitus tuo kolmen maan pohjoisosissa sijaitsevalle yhteiselle harjoitusalueelle yli sata konetta noin kymmenen maan ilmavoimista – muun muassa Yhdysvalloista, Ranskasta ja Britanniasta.

Harjoituksessa on mukana muun muassa monitoimihävittäjiä, ilmatankkauskoneita, valvonta- ja taistelunjohtokoneita, kuljetus- ja pelastushelikoptereita sekä maassa toimivia joukkoja ja ilmatorjuntayksiköitä. Tarkoituksena on harjoitella monikansallisten joukkojen osallistumista kansainvälisen kriisinhallintatehtävän ilmaoperaatioihin.

Harjoituksessa käväisee myös pari amerikkalaista B-52-pommikonetta. Ne eivät laskeudu yhteenkään tukikohtaan eivätkä lennä Suomen ilmatilassa.

Joka toinen vuosi järjestettävä Arctic Challenge on suurin Suomen Ilmavoimien koskaan johtama kansainvälinen harjoitus. Suomessa harjoituksen tukikohta on Rovaniemi, Ruotsissa Luulaja ja Norjassa Bodö.

Rovaniemellä harjoituksessa vierailevat muun muassa Yhdysvaltain F-15- sekä Ranskan Mirage- ja Rafale-hävittäjät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.