Arhinmäki: Sote-riidassa on kyse kokoomuksen yksityistämishalusta

Sote-kiistassa ei ole kyse sote-alueiden määrästä vaan kokoomuksen pyrkimyksestä yksityistää palveluita, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Hänen mukaansa kokoomus on jarruttanut sote-ratkaisua jo vuosia ja ollut yksin muita puolueita vastaan. Vasemmistoliitto jätti hallituksen keväällä 2014.

Arhinmäen mukaan tässä tilanteessa tarvitaan uusi hallitus, joka ohjaa Suomen ulos umpikujasta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo STT:lle, että olisi käytännössä mahdoton ajatus, että SDP lähtisi nykyiseen hallitukseen. Rinteen mukaan SDP voisi lähteä hallitukseen vain, jos hallituksen talouspoliittinen ja yhteiskuntapoliittinen linja muuttuisi sellaiseksi kuin SDP haluaisi.

- En usko, keskusta olisi Sipilän johdolla valmis muutosta tekemään, hän sanoo.

Rinteen mukaan hallituksen hajotessa paras vaihtoehto olisikin uusien vaalien järjestäminen.

- Tällä hallituksella ei ole kansan mandaattia. Ilman puhdistamiseksi täytyisi käydä uudet vaalit.

Rinne sanoo, että hän ei yllättynyt hallituksen ajautuessa kriisiin.

- Kun katsoo hallituksen taivalta tähän asti, niin aikamoista sekoilua se on ollut, hän sanoo.

Essayah luuli vaikeimpien kysymysten ratkenneen jo hallitusneuvotteluissa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puolestaan sanoo odottaneensa, että sote-asiat olisivat jo hallitusneuvotteluissa puhuttu valmiimmaksi.

- Sote-asia on kuitenkin vaalikauden suurin yksittäinen asia. Jos se olisi helppo, se olisi ratkaistu jo aikaisemmilla vaalikausilla, hän sanoo.

Essayah ei halunnut kuitenkaan spekuloida, olisiko puolue valmis lähtemään hallitukseen, jos kokoomus joutuu jättämään hallituksen. Helsingin Sanomat kertoi eilen, että keskusta on varautunut kokoomuksen lähtöön hallituksesta suunnitelmalla, jossa kristilliset ja rkp tulisivat hallitukseen.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoo STT:lle, että hänellä ei ole vielä kommentoitavaa.

Ville Niinistö Vihreälle langalle: Vihreitä ei ole kosiskeltu hallitukseen

Vihreitä ei ole kosiskeltu hallitukseen, sanoo puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö Vihreälle Langalle. Lehden mukaan vihreät ei myöskään olisi valmis lähtemään Juha Sipilän (kesk) hallitukseen nykyisellä hallitusohjelmalla.

Hänen mielestään todennäköistä on, että kokoomuksen potkiminen hallituksesta johtaisi uusiin vaaleihin ja niiden jälkeen enemmistöhallituksen muodostamiseen. Niinistö ei halua kuitenkaan sanoa ehdottomasti ei mahdollisuudelle, että nykyisen eduskunnan pohjalle voitaisiin rakentaa myös vihreille sopiva hallitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.