Arhinmäki: Valtionyhtiöitä yksityistetty taitamattomasti ja ajettu omaa etua

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan valtionyhtiöitä on yksityistetty alehintaan, taitamattomasti ja valtion etujen vastaisesti. Arhinmäki sanoi eduskunnan täysistunnossa, että valtion neuvonantajina ovat toimineet omaa ja sijoittajien etua ajaneet Björn Wahlroosin Mandatum ja Peter Fagernäsin Conventum sekä pääasiassa yhdysvaltalaiset investointipankit.

Arhinmäen mielestä surullisin esimerkki on Fortumin kohtalo.

– Jos Fortumin osakkeita ei olisi myyty, sen osingot olisivat tulleet kokonaisuudessaan Suomen valtiolle ja valtio olisi saanut tähän päivään mennessä yli kolme kertaa enemmän tuloja Fortumista ja Neste Oilista kuin valtio sai yksityistämisestä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että hallituksen omistajapolitiikassa yhtenä tärkeänä ohjaavana tekijänä on oltava omistajamuutosten vaikutukset kansalaisiin. Omaisuuden myynnin yhteydessä on hänen mielestään huolehdittava myös siitä, ettei veroja kierrätetä ulkomaiden kautta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että hänen on mahdotonta ajatella, miksi valtionomistuksessa ei voi tapahtua uudistumista.

– Miksi vasemmistossa ajatellaan niin, ettei voisi olla mitään uutta mihin valtio voisi mennä mukaan ja vahvistaa sitä, mutta samalla luopua jostakin, jossa valtion roolia ei enää sillä tavalla tarvita. Minusta luonnollista kiertokulkua tarvitaan myös siellä, Sipilä sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Laukaalaisvanhemmille kavallustuomiot rahojen "lainaamisesta" lasten tileiltä

Yön uutiskooste: Barcelonassa mellakoitiin, Brexitistä äänestys, naisten asema Suomen pörssiyhtiöissä parantunut

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.