Arkkipiispa vaatii suurempaa osaa yhteisöveroista

Arkkipiispa Jukka Paarma ehdottaa, että evankelisluterilaisen kirkon osuutta yhteisöverosta nostettaisiin. Hän kertoo sanomalehti Kalevassa, että taantuma ja jäsenkato syövät kirkon taloutta, mutta sen yhteiskunnallisten tehtävien määrä ei ole vähenemässä.

– Hautaustoimen menot eivät pienene, vaikka olisi millainen taantuma. Kirkonkin on saatava kompensaatiota, jos kunnatkin sitä saavat, Paarma huomauttaa.

Arkkipiispan mukaan päättäjille on kerrottu kirkon tarpeista.

Kirkko saa valtiolta osuuden yhteisöverosta, koska kirkko hoitaa muun muassa väestökirjanpitoa, kulttuurirakennusten suojelua ja hautausta.

Kirkon osuus yhteisöverosta on nykyisin 1,75 prosenttia, kun se 10 vuotta sitten oli noin 3 prosenttia. Suurin osa tuloista kertyy kuitenkin yksittäisten ihmisten maksamasta kirkollisverosta. Yhteisöveron osuus kirkon tuloista on noin 10 prosenttia.

Keskustan veroasiantuntija, kansanedustaja Mika Lintilä voisi harkita sitä, että kirkon osuutta yhteisöverosta nostettaisiin. Kyseessä voisi hänen mukaansa olla suhteessa samanlainen nosto kuin mitä kunnille on lupailtu taantuman takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.