Armeija madaltaa kuntokynnystä siviilistä varusmieheksi

Suomen nuoriso harrastaa siinä määrin vähän liikuntaa, että Puolustusvoimat on alkanut madaltaa kynnystä siirryttäessä siviilistä varusmieheksi.

- Siviilielämän ja sotilaselämän välinen ero on valtava. Olemme siksi keventäneet varusmiespalveluksen alkuosuuden kuormittavuutta. Ensimmäisten kahdeksan viikon aikana ei ole juoksukoulutusta, kertoo Puolustusvoimien liikuntapäällikkö, majuri Matti Santtila.

Muutoksesta on saatu hyviä kokemuksia.

- Kuormituksen ja palautumisen suhde on melko hyvä. Tästä kertoo se, että varusmiesten kunto kohoaa nopeasti palveluksen alkupuolella.

Myös varusmiespalveluksen keskeyttäminen on nyt vähentynyt.

Palveluskelpoisuuden toinen puoli on henkinen sopivuus asepalvelukseen.

- Haasteena on se, mitä tietoja voidaan saada esimerkiksi poliisin ja Puolustusvoimien välillä, sanoo lippueamiraali Antero Karumaa.

- Mielenterveyteen liittyen toinen haaste on tiedonkulku kutsuntalääkäreiden ja hoitavien lääkäreiden välillä. Esimerkiksi yksityisiltä lääkäreiltä ei ole aina saatu mielenterveystietoja, täydentää lääkintäeversti Matti Lehesjoki.

Puolustusvoimat toivookin uuteen asevelvollisuuslakiin muutosta, joka tehostaa kutsuntatarkastuksia tekevien lääkäreiden tiedonsaantia muilta lääkäreiltä.

Rankkakin koulutus kestetään

Vaikka huonokuntoisten osuus armeijan harmaisiin saapuvista on noussut, Puolustusvoimat on tyytyväinen siihen, kuinka suuri osa Suomen miehistä saa sotilaspassin.

- Vuoden 1978 ikäluokasta hieman yli 80 prosenttia suoritti asevelvollisuuden. Varusmiespalvelus on haasteellista, mutta silti suurin osa ei keskeytä, muotoilee lääkintäeversti Lehesjoki.

Hänen mukaansa kutsunnoissa kannattaa kuunnella tarkalla korvalla nuorta itseään.

- Nuoret miehet osaavat 90-prosenttisesti arvioida itse, pystyvätkö he suorittamaan palveluksen vai ei.

Uusimmat

Kotimaa

Lotossa ja Jokerissa jaettiin lauantaina miljoonia: Täällä voittorivit pelattiin

Naisten ja lasten odotus Isis-leireillä voi olla pitkä, eikä viranomaisilla ole valmiita vastauksia

Karstulalainen lääkäri Ilkka Kunnamo tekee työkaluja kollegoilleen ympäri maailmaa – hoitosuositusten kehittäjä haluaa terveyskeskuksiin lisää lääkäreitä

Vaalipäiväksi saapuu lounaasta sateita – äänestäjän kannattaa olla ajoissa liikkeellä

Jyväskylän yliopiston promootio kokosi 700 ihmistä juhlimaan: "Tämä on kerran elämässä -kokemus" – Katso kuvasarjasta tunnelmat lauantailta

Jyväskyläläinen Petra Roivainen, 28, sai vinkkejä vauva-arkeen Palokan neuvolassa – Uusi Vauvan kaa -tapahtuma on tarkoitus järjestää jatkossa kahdesti vuodessa

Jyväskylän yliopiston promootiokulkue on peruttu sateen vuoksi – Kulkue vaihtuu bussikyyteihin

Eurovaalipaneeli vaati EU:lta tiukempaa ilmastopolitiikkaa –  vasemmiston Modig: "Päästöoikeuksien hinta on aivan liian pieni"

Salon Seudun Sanomat: Hallitusneuvotteluissa haetaan keinoja sähkönsiirtomaksujen alentamiseen

Humalassa huomattavaa ylinopeutta poliisia Laukaassa paennut mies sai ehdollisen vankeustuomion

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.