Armeija saamassa luvan verkkotiedusteluun – Laki eduskuntaan syksyllä

Puolustusvoimat voi saada valtuudet vieraiden valtioiden tietoliikenteeseen kohdistuvan tiedusteluun jo ensi vuoden alussa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö (ps.) toivoo, että uusi eduskunta säätää sotilastiedustelulain vielä tämän vuoden aikana.

– Alustavien suunnitelmien mukaan lakiluonnos valmistuu vaalien jälkeen kesällä ja sen jälkeen se menee lausunnoille ja eduskunnan käsittelyyn. Jos eduskunnasta löytyy yhteistä tahtoa, niin sotilastiedustelulaki voisi tulla voimaan ehkä jo ensi vuoden alussa, Niinistö sanoo.

Nykyisin Suomessa ei ole lainkaan lainsäädäntöä sotilastiedustelusta. Jussi Niinistön mielestä sitä tarvitaan ja nopeasti.

Lain avulla voitaisiin parantaa esimerkiksi kriisinhallintatehtävissä toimivien suomalaisten turvallisuutta. Käytännössä asiaan voidaan törmätä pian Irakissa, jonne on lähdössä suomalaisia kouluttamaan ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan taistelevia kurdien peshmerga-sotilaita.

– Jos suomalaisia kouluttajia tai Suomea uhkaillaan verkossa terrori-iskulla, niin tällä hetkellä viranomaisilla ei ole mahdollisuutta edes selvittää, mistä uhkaus tuli. Tähän pitäisi saada nopeasti muutos.

Niinistön mielestä olisi ollut toivottavaa, että lainsäädäntö olisi saatu voimaan jo ennen suomalaisten matkustamista Irakiin. Se ei ole kuitenkaan käytännössä mahdollista, sillä Irakin koulutusoperaatio alkanee jo huhtikuun lopulla.

Osa isompaa lakipakettia

Sotilastiedustelu liittyy osana tammikuussa julkaistuun puolustusministeriön tiedonhankintalakityöryhmän mietintöön suomalaisesta tiedustelulainsäädännöstä. Mietintö herätti paljon keskustelua suomalaisen verkkotiedustelun tulevaisuudesta.

Suurimmat haasteet koskevat niitä rajoja, joita perustuslaki asettaa verkkotiedustelulle Suomessa. Verkkotiedustelun tarpeellisuuden puolesta ovat argumentoineet niin Puolustusvoimat, suojelupoliisi kuin keskusrikospoliisikin (KRP).

Työryhmän puheenjohtaja, puolustusministeriön lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström toteaa, että tiedusteluun liittyvä lainsäädäntö on erittäin monimutkainen kokonaisuus.

– Työ on vasta alussa. Mietinnössä pyrittiin löytämään ongelmakohtia ja etsimään niille ratkaisuvaihtoehtoja. Mietinnön myötä meillä on nyt välineet käydä asiasta faktapohjaista keskustelua, Nordström muistuttaa.

Lakityöryhmän mietintö jättää avoimeksi sen mahdollisuuden, että pelkästään vieraan valtion tietoliikenteeseen kohdistuvasta verkkotiedustelusta voitaisiin säätää perustuslakia muuttamatta. Toisin sanoen Puolustusvoimat voisi siis saada lainmukaiset keinot nopeasti verkkotiedusteluun sotilastiedustelulaissa, mutta Supo ja KRP joutuisivat odottamaan mahdollista muutosta perustuslakiin.

– En ole perustuslakiasiantuntija, mutta voi olla, että noin asia menee, Jussi Niinistö ennakoi.

Lue lisää sunnuntain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi kertoo käyttäneensä voimakeinoja Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä

Kommentti: Minä olen oikeassa, olipa kyse lapsista tai naudanlihasta

Tuhatpäinen yleisö todisti 1941 saksalaissotilaiden hautajaisia Jyväskylässä: 1950–60-luvulla haudat yllättäen hävisivät – onko sinulla tietoja vainajien siirroista?

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.