Puolustusvoimat taipui tasa-arvoon: Naisvarusmiehet saavat merkittävän edun ensi vuonna

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakevat naiset ovat saamassa maksuttomat terveystarkastukset. Tällä hetkellä naiset maksavat itse lääkärintodistuksestaan, jonka hinta on terveysasemasta riippuen muutamia kymmeniä euroja.

– Tarkoitus on alkuvaiheessa, että naiset maksavat itse lääkärintodistuksestaan, mutta Puolustusvoimat palauttaa summan takaisin, vanhempi osastoesiupseeri Mika Peltoniemi puolustusministeriöstä vahvisti tiistaina.

Puolustushallinnossa kannatetaan maksuttomuutta tasa-arvosyistä: asevelvolliset miehet eivät itse maksa terveystarkastuksestaan, joka tarvitaan kutsuntoja varten.

Nykyisellä, noin 800 hengen hakijamäärällä vapaaehtoisten naisten terveystarkastukset maksaisivat Puolustusvoimille noin 80 000 euroa vuodessa.

– Pyrimme siihen, että Puolustusvoimat palauttaisi tarkastusmaksun jo ensi vuonna vähintään niille naisille, jotka valitaan asepalvelukseen. Todennäköisesti maksupalautus koskisi myös naisia, joita ei valita, Peltoniemi sanoi.

Lopullisesti tarkastusmaksun palauttaminen ratkeaa keväällä, kun eduskunta päättää ensi vuoden ensimmäisestä lisätalousarviosta.