Armeijasta ei saa enää lykkäystä

Vuoden alusta voimaan tullut uusi aselevollisuuslaki poisti käsitteen lykkäys, sen sijaan tuli palvelusajan siirto. Tämä lisää asevelvollisen omaa vastuuta.

- Kutsunnassa asevelvollinen määrätään palvelukseen kolmen seuraavan vuoden saapumiseriin. Enää ei tarvitse kysellä mieheltä milloin hän aikoo tulla palvelukseen, kun lykkäysaika umpeutuu. Joiltain ei saatu vastauksia ennen kuin heidät määrättiin palvelukseen ja tuolloin moni heräsi hakemaan lisää lykkäystä, kertoo majuri Ilkka Kaapro Keski-Suomen aluetoimistosta.

Kutsuntaan on nyt tultava määrättynä päivänä, ellei aluetoimisto anna lupaa poissaoloon. Entistä lakia tulkittiin niin, että kutsunnanalainen rikkoi lakia vasta, jos hän ei tullut kutsuntaan viimeisenä mahdollisena kutsuntapäivänä. Uudistus tulee jonkin verran työllistämään poliisia poissaolevien noutoina, Kaapro arvelee.

Nyt miehellä on siis palvelukseenastumispäivä tiedossa ja hänen on itse haettava lisää siirtoaikaa, jos sitä tarvitsee. Kaapron mukaan uudistus menee varmasti ajan mittaan läpi asevelvollisten tietoisuudessa. Kutsunta-aika piteni kuukaudella, kutsunnat voidaan pitää 15.8.-15.12. Tämä helpottaa jaksottelua etenkin niiden aluetoimistojen alueilla, joilla on paljon kuntia ja monia kutsuntatilaisuuksia. Keski-Suomessa käytäntöä sovelletaan tänä kesänä, ensimmäiset kutsunnat ovat Korpilahdella maanpuolustusjuhlan yhteydessä 15. elokuuta.

» Lue keskiviikon Keskisuomalaisesta muun muassa Puolustusvoimain lippujuhlan ylennyksistä

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .