Arviointineuvosto: Sote-uudistus on toiveiden tynnyri

Vaikea arvioida valinnanvapauden käytännön vaikutuksia suhteessa tavoitteisiin.

Lainsäädännön arviointineuvosto arvostelee sote-uudistuksen keskeistä valinnanvapausesitystä. Arviointineuvosto toteaa lausunnossaan, ettei esitysluonnoksesta löydy vastausta siihen, saavutettaisiinko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita. Lisäksi neuvosto perää esitykseen ainakin suuntaa antavaa arviota siitä, mitä hyötyjä valinnanvapausuudistuksesta olisi suhteessa siitä aiheutuviin kustannuksiin ja riskeihin.

Neuvosto toteaa, että esitysluonnoksen vaikutusten arviointi on haastava tehtävä. Valinnanvapausuudistus on laaja, eikä täysin sen kaltaista toimintamallia ole käytössä missään muualla.

Esitysluonnos saa kiitosta siitä, että siitä saa kattavan kuvan sosiaali- ja terveydenhuollon nykytilasta, lakiesityksen tavoitteista, kohderyhmistä ja toimenpiteistä. Sen perusteella on kuitenkin vaikea muodostaa kokonaiskuvaa vaikutuksista suhteessa asetettuihin tavoitteisiin.

Arviointineuvosto toivoo, että esitysluonnokseen saataisiin mukaan kokonaisarvio uudistuksen nettovaikutuksista sosiaali- ja terveysmenoihin, erityisesti kun julkisten menojen kasvun hillintä on asetettu uudistuksen keskeiseksi tavoitteeksi. Lisäksi siinä pitäisi olla mukana tarkempi arvioi uudistuksen hyödystä kotitalouksille, esimerkiksi palvelujen paremman saatavuuden ja lyhyempien jonotusaikojen muodossa.

Aikataulun osalta arviointineuvosto toteaa, että uudistuksen aikataulun realistisuutta tulisi arvioida vielä perusteellisemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.