Arviointineuvostolta tyly palaute hallituksen tietosuojalakiluonnoksesta: Esitystä tulee korjata

"Epäselväksi jää, miten seuraamukset koskevat kotitalouksia".

Lainsäädännön arviointineuvosto antaa tylyä palautetta hallituksen uutta tietosuojalakia koskevasta esitysluonnoksesta. Arviointineuvoston mukaan luonnoksessa on merkittäviä puutteita, eikä sen perusteella pysty muodostamaan käsitystä lain taloudellisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Arviointineuvosto katsoo, että esitystä tulisi korjata ennen kuin se voidaan antaa eduskunnalle käsiteltäväksi. Neuvoston mielestä luonnoksessa tulisi arvioida huolellisesti esimerkiksi lain kilpailullisia vaikutuksia, koska seuraamusuhka on erilainen viranomaisille ja ei-viranomaisille.

– Esitysluonnoksen perusteella jää myös epäselväksi, miten hallinnolliset seuraamukset koskevat kotitalouksia, arviointineuvosto sanoo tiedotteessaan.

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan säädettäväksi uusi tietosuojalaki, jolla täydennettäisiin EU:n yleistä tietosuoja-asetusta. Hallitus ehdottaa, että samalla kumottaisiin nykyiset henkilötietolaki sekä laki tietosuojalautakunnasta ja tietosuojavaltuutetusta.

Arviointineuvoston mukaan luonnoksesta ei saa käsitystä taustalla olevasta EU:n asetuksesta eikä sen vaikutuksista. Suositeltavaa olisi käsitellä ainakin pääpiirteittäin myös asetusta ja sen vaikutuksia, se huomauttaa.

Esitysluonnos on arviointineuvoston mielestä myös osin vaikealukuinen.

– Koska EU:n tietosuoja-asetuksen soveltajakunta on laaja ja lakia soveltavat lähinnä muut kuin asiantuntijat, täytäntöönpanoa koskevan lainkin tulisi olla erityisen selkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.